Annons:

Sök

Annons:

JUST NU: Champagnevraket utanför Öland kommer skyddas

Champagnevraket utanför Öland kommer att skyddas. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

JUST NU: Champagnevraket utanför Öland kommer skyddas

I slutet av juli hittade en grupp polska dykare ett hundratal flaskor champagne, lerflaskor med sodavatten och välbevarat porslin i ett skeppsvrak i Östersjön. Det var fyra mil söder om Öland. 

Annons:

Det var under andra halvan av juli som en polsk dykargrupp gjorde den spännande upptäckten knappt fyra mil söder om Öland ute i Östersjön. 

”Det var så mycket att det var svårt för oss att bedöma mängderna. Vi såg säkert över 100 flaskor champagne och korgar med mineralvatten i lerflaskor”, skrev Baltictech på sin hemsida.

Det finns dock ett litet frågetecken. Alla skeppsvrak i Sverige som är äldre än från 1850 klassas som fornlämningar och då tillhör föremålen staten. Dykargruppen bedömer utifrån föremålen att det förliste någon gång mellan 1850 och 1867. 

"Välbevarat fynd"

Länsstyrelsen har tidigare meddelat att man arbetar med ärendet för att säkerställa om vraket ska omfattas av fornlämningsskyddet eller inte. 

Under tisdagen meddelar Länsstyrelsen i Blekinge att man fornlämningsförklarar vraket, så att det kan skyddas och bevaras för framtiden. 

Fartygsvraket ligger i Sveriges angränsande zon precis utanför Blekinges länsgräns och har varit känt sedan 2016 i samband med en sjömätning av Sjöfartsverket. Lämningen finns registrerad i Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister. 

– Champagneflaskorna är ett fantastiskt välbevarat fynd som ger oss en ögonblicksbild av sjöfarten och livet ombord i slutet av 1800-talet. Nu får vraket ett tydligt och starkt skydd som fornlämning vilket innebär att det inte på något sätt får skadas och föremål får inte tas från vraket utan vårt tillstånd, säger Magnus Johansson, antikvarie på Länsstyrelsen Blekinge.

Forlämningsförklaras ändå

Skeppsvraket var ett segelfartyg i trä och vittnar om en brytpunkt i den svenska sjöfarten. Strax efter förlisningen tog ångfartyg över och trafikerade bestämda linjer och hamnar.

– Hade fartyget förlist före år 1850 hade lämningen automatiskt varit en fornlämning, men vi har konstaterat att vrakets kulturhistoriska värden var så pass höga att det ändå bör fornlämningsförklaras, säger Daniel Tedenlind, antikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län.

På grund av arbetsanhopning har Länsstyrelsen Blekinge förordnat personal på Länsstyrelsen i Kalmar att bereda och fatta beslut om fornlämning. Länsstyrelsen Blekinge ansvarar för tillståndsprövning och tillsyn av fornlämningen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: