Mikael Edholm är nöjd med intresset för att lämna in överbliven frukt och grönt till kommunens äldreboenden och skolor. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Pixabay
Mikael Edholm, enhetschef kosten, är nöjd med resultatet så här långt. Inte minst tanken på att frukt används istället för att bli liggandes på gräsmattor där den förstörs uppskattas.
– Initiativet att vi började ta emot överbliven frukt och grönt den här säsongen har varit väldigt uppskattat bland köken. Jag var på Aspedalsgatan, Skördevägen och Östra Långgatan i går och de hade fått in både äpplen, päron och rabarber, så det var väldigt uppskattat.
Guldkant på vardagen
Folks givmildhet har gett guldkant i vardagen på äldreboenden, skolor och förskolor.
– Det har kokats kräm, gjorts pajer, på något ställe har de kokat saft också och någon tyckte äpplena luktade så fantastiskt, så de skar upp dem i klyftor och delade ut.
Så det här är en idé som är värd att fortsätta med kommande år?
– Ja, det tycker jag absolut. Jag tänker att det tar lite tid att få ut information, men sakta och säkert när folk ser att det fungerar kommer det spridas mer, säger Mikael Edholm.
Gett sitt godkännande
Det är första gången kommunen vänder sig till invånare som får frukt eller grönsaker över från sin trädgård, med möjligheten att skänka det till kommunens kök. En idé som förverkligades lagom till det blev ett riktigt fruktår, äppelträden dignar av frukt.
– Vi anammade det från en annan kommun som kört innan. Livsmedelsverket har gått ut med att det är okej, de vill att vi jobba mot ett minskat matsvinn. Det är ju som sagt trevligare att det kommer till nytta än ligger på gräsmattorna.