Annons:

Sök

Annons:

Miljonregn över skola – hoppas rädda utdöende yrkesgrupp

Joakim Svensson har all anledning att se glad ut. ATC har beviljats 3,6 miljoner kronor i stöd. Foto: Pressbild

Miljonregn över skola – hoppas rädda utdöende yrkesgrupp

Additivt Teknikcenter har fått sin i särklass största gåva – 3,6 miljoner kronor från en stiftelse som vill förhindra att yrkestiteln verktygstekniker dör ut.
– Målet är att starta utbildning inom verktygsteknik i syfte att kompetenssäkra detta område för teknik- och industribranschen, säger vd Joakim Svensson.

Annons:

Det är Stiftelsen Seydlitz MP bolagen, med säte i Vetlanda, som beviljat ATC den fantastiska summan 3 625 000 kronor.

Sedan starten 2017 har stiftelsen beviljat drygt 118 miljoner kronor i finansiellt stöd till ett 175-tal forskningsprojekt som har anknytning till de svenska basnäringarna skog, lantbruk och verkstadsindustri. 

Nu föll valet på att stötta ATC i Hultsfred sedan skolan gjort en ansökan ihop med Teknikcollege. Deras förundersökning stärkte bilden av att företag saknar kompetensen och att verktygstekniker är en utdöende yrkesgrupp.

Med det beskedet i ryggen beviljades ATC hela det ansökta beloppet.

– Helt fantastiska pengar. Vi kommer förvalta chansen väl och göra något riktigt bra av det här, säger Joakim Svensson när Dagens Hultsfred når honom.

"Står inför en utmaning" 

Det här är den i särklass största gåva skolan fått. Större än de 2,5 miljoner kronor Tillväxtverket sköt till när ATC grundades, för att myndigheten trodde på idén.

Det finns en tydlig plan för vad pengarna kommer användas till, allt i syfte att stärka det industritekniska programmet på gymnasiet först och främst. Vilket Joakim Svensson är säker på kommer underlätta för eleverna att få jobb, när de har ännu mer teknik och den här kompetensen med sig.

– Vi har redan en inriktning som heter produkt- och maskinteknik, nu kan vi stärka upp tredje året ytterligare från och med höstterminen 2025. Till en nivå lite mer specialinriktat så eleverna kan bli verktygstekniker.

– Vi kan komplettera och köpa in en maskinpark vi aldrig hade haft råd att skaffa annars, vi ska fortbilda lärare och köpa in utbildningsmaterial, eleverna kan göra mer studiebesök på företag som jobbar med verktyg och vi kan hyra in gästföreläsare.

Verktygsteknik lade grunden till Werner von Seydlitz livsverk. Genom sitt testamente tar han postumt chansen att bidra till den svenska verkstadsindustrins fortlevnad och utveckling.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: