Annons:

Sök

Annons:

  • Tar kamp mot enkelriktat –

    Socialdemokraterna med Alexandra Svensson i spetsen vill få bort en bit av enkelriktningen på Aspedalsgatan. "Vi vill att det ska bli möjligt att ta sig ner från Ekebergsområdet till Gränsgatan", säger hon. Foto: Lotta Madestam

  • Tar kamp mot enkelriktat –

    Uppifrån Ekebergsområdet ner till Gränsgatan vill Socialdemokraterna att det ska gå att köra. "När vi hör hur upprörd allmänheten är, så är det värt att testa ett annat alternativ", säger de. Foto: Lotta Madestam

  • Tar kamp mot enkelriktat –

    Partiet menar att deras förslag skulle vara en enkel och billig lösning som inte kräver något markarbete utan bara två skyltar om lämna företräde. Foto: Lotta Madestam

Tar kamp mot enkelriktat – "Hör hur upprörd allmänheten är"

Efter påtryckningar från missnöjda invånare tar Socialdemokraterna upp kampen för en ny lösning på enkelriktade Aspedalsgatan i Hultsfred.
– När vi hör hur upprörd allmänheten är, så är det värt att testa ett annat alternativ, säger Alexandra Svensson, oppositionsråd.

Annons:

I början av 2023 blev Aspedalsgatan enkelriktad, till förmån för en gång- och cykelväg. Trots att det gått mer än ett och ett halvt år har kritiken inte lagt sig.

– Vi är olika personer i kommunfullmäktige som fått samtal om trafiksituationen och hur det är just nu. Många upplever det väldigt besvärligt, man behöver åka omvägar för att ta sig mot skola, förskolan Växthuset och centrum. Man tycker inte att det är den bästa lösningen, säger Alexandra Svensson.

– Nu har det gått en tid, men allmänheten har inte lugnat ner sig i frågan utan är fortfarande upprörda över att det är den lösning det är idag.

Vad vill ni se för förändring?

– Vi vill att det ska bli möjligt att ta sig ner från Ekebergsområdet till Gränsgatan genom att ta bort en del av enkelriktningen på Aspedalsgatan. Det skulle vara en enkel och billig lösning som inte kräver något markarbete utan bara två skyltar om lämna företräde. Man ser ju trafik som kommer från Gränsgatan, så lämna företräde skulle vara en bra lösning.

Trafiksituationen gjordes om delvis i syfte att minska trafiken på Gränsgatan. Hur ser du på att den skulle öka igen med ert förslag?

– Vi har inte hittat någon statistik på att det är en gata där det sker fler olyckor, eller att det skulle vara mer trafik vid perioderna då det är mycket elever som rör sig i området, jämfört med andra gator i kommunen.

Fuskas fortfarande en del

Som en följd av förändringen har trafiken ökat markant på gatorna i Ekeberg. Alexandra Svensson vet också att det fortfarande fuskas en del mot att gatan är enkelriktad, vilket hon fick bevittna på torsdagen. Bara under den korta tid hon stod där såg hon tre bilar köra mot enkelriktat.

– Vi har också fått till oss att personer som bor utmed Aspedalsgatan har svårt att komma in och ut med husvagnar och husbilar, det är höga trottoarkanter och man frågar sig också hur det blir i vinter när det ska skottas.

Nu hoppas Alexandra Svensson och partikollegorna att de ska få gehör i Trafiknämnden.

– Vi kommer också ställa en fråga om hela trafiksituationen på Aspedalsgatan och upp mot Ekeberg i fullmäktige framöver, men vet inte riktigt datum.

Hur stora är dina förhoppningar att partiet får till en ändring?

– Jag hoppas absolut att man kan göra ett test med att sätta upp skyltar. Eftersom det är en smidig lösning och inte jättekostsam. Sedan om man märker att det blir mer trafik och olyckor på Gränsgatan behöver man absolut ha en dialog om att detta kanske inte var den bästa lösningen, men just nu när vi hör hur upprörd allmänheten är, speciellt de som bor i Ekebergsområdet, kanske det är värt att testa ett annat alternativ. För nu har ju detta ändå varit en stund.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: