Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Intresse för seniorboende sätts under lupp:

    På onsdag bjuder Hultsfreds Bostäder in till en informationsträff och vänder sig till Mörlundas äldre för att kolla om de är intresserade av planerna på att bygga om Furuängsvägen 1-3 i Mörlunda till seniorboende. Foto: Lotta Madestam

  • Intresse för seniorboende sätts under lupp:

    Helena Grybäck Svensson och Åke Nilsson informerade om nästa steg i projektet med nytt seniorboende i Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Intresse för seniorboende sätts under lupp: "Nu är det skarpt läge"

Det finns planer på att bygga om Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda till seniorboende. På onsdag ska intresset checkas av på informationsträff i församlingshemmet i Mörlunda. 
– Det är en klar fördel att få Statens bostadsomvandling (SBO) att engagera sig, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

Annons:

Vår tidning rapporterade i början av året om att Hultsfreds Bostäder hade tecknat en avsiktsförklaring med Statens bostadsomvandling (SBO) gällande ombyggnad till nytt seniorboende på Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda. 

I dag bjöd vd:n Helena Grybäck Svensson och ordförande Åke Nilsson in till en pressträff för att prata om nästa steg i projektet.

– Vi har behov av att utvecklas. Attraktiva boenden är en viktig bit för att vi ska behålla befolkningen och helst öka igen. Vi har en massa bostäder till övers och de ser ut som de gör. Det krävs modernare boenden i dag. Även en äldre person som ska lämna en villa och flytta till en annan bostad vill ha något som är tillgängligt fullt ut. Det behöver inte vara överdådigt, men det ska vara modernt och fräscht för att skapa incitament till inflyttning, säger Åke Nilsson, ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

"Glada för att det har gått vägen"

SBO har tidigare skapat seniorboende i Hultsfred (Mimerhuset) och i Virserum (Strandhuset). Blir satsningen i Mörlunda verklighet köper SBO huset för en krona, renoverar huset grundligt och tar alla kostnader. Sedan blockhyr Hultsfreds Bostäder alla lägenheter och hyr ut dem till olika hyresgäster.

Hultsfreds Bostäder har nu köpt tillbaka de två husen och SBO har gett klartecken för att omvandla Mörlunda-fastigheten till attraktiva bostäder för äldre. 

– Vi är väldigt glada för att det har gått vägen med att SBO visat intresse och kan tänka sig att åstadkomma boenden för äldre i Mörlunda. Det blir genom ombyggnad av en av våra fastigheter i Mörlunda, säger Åke Nilsson och fortsätter: 

– Det går inte att snacka med SBO om vilken ort som helst. De tittar på vad det finns för utvecklingsmöjligheter och framför allt en viss servicegrad. Där platsar Mörlunda och det har vi tidigare fått till oss från Mörlundahåll. Det finns engagerade personer som har legat på oss om att det måste hända något i Mörlunda. Det är jättebra när orten själv visar ett starkt intresse, säger Åke Nilsson.

Lär bli 12-13 lägenheter

Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda består i dag av 14 lägenheter och det är en blandning av ettor, tvåor och treor. Tanken är att seniorboendet ska bestå av 12–13 lägenheter, företrädesvis tvåor och treor. 

– Vi har lite flexibilitet beroende på intresset och det går att klämma in några fyror. Det får man i och för sig vara försiktig med. Det måste verkligen finnas intresse för sådana lägenheter så de inte står tomma. 12-13 lägenheter är den undre gränsen för att SBO ska gå in och göra en sån totalombyggnad, säger Åke Nilsson. 

– Om intresse finns kan vi få till fyror, det har vi tittat på, säger Helena Grybäck Svensson. 

Informationsträff på onsdag

För att undersöka vad det finns för intresse hos 65+-are i Mörlunda blir det en informationsträff i församlingshemmet i Mörlunda på onsdag kväll. 

– Förhoppningsvis är intresset så stort att man först kommer och lyssnar på onsdag och sedan visar fortsatt intresse. Det pratas mycket om behovet, men nu är det skarpt läge. Om det här ska det bli av krävs det att befolkningen är intresserad, säger Åke Nilsson. 

Är det klart att det blir ett seniorboende eller hänger det på intresset på onsdagens träff?

– Vi tar det i olika steg. Efter onsdagens första träff med bred information måste vi ha en mer bindande intresseanmälan, säger Åke Nilsson. 

– På onsdag får man skriva upp sig på en lista om man är intresserad. Det kommer komma ett steg till när vi utifrån det intresset kommer presentera ett skarpt förslag, säger Helena Grybäck Svensson. 

Vad har ni fått för indikationer från invånarna i Mörlunda?

– Det man har sagt ett bra tag är att det finns ett behov och att det inte finns villor för de yngre som vill bo kvar i Mörlunda. Det är först nu när det blir skarpt läge som vi får riktiga indikationer på hur intresset är, säger Åke Nilsson. 

"Kan få snabba på nästa steg"

På onsdag får Hultsfreds Bostäder en tydlig signal om vad Mörlundaborna tycker och känner. 

– Är intresset stort kan vi få snabba på nästa steg. Om det fortsatt är väldigt stort intresse skulle vi i allra bästa fall kunna ha nyrenoverade lägenheter i Mörlunda någon gång under 2026, säger Åke Nilsson. 

Har SBO satt någon deadline för er?

– Nej, nu handlar det om att anpassa storlekarna på lägenheterna och det ska sedan upp för styrelsebeslut om att gå vidare med projektet, både för SBO:s styrelse och för bolagets styrelse. Om allt klaffar säljs fastigheten till SBO och sedan drar ombyggnationen igång, säger Helena Grybäck Svensson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: