Annons:

Sök

Annons:

Nu öppnar bokningen för vaccination:

Nu är det vaccinationstider runt om i Kalmar län. Foto: Bildbyrån

Nu öppnar bokningen för vaccination: "Behöver extra skydd"

Den 1 oktober öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa och covid-19 för de som tillhör riskgrupp.
– Vissa grupper behöver dessutom ett extra skydd, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Influensa och covid-19 orsakas av smittsamma virus. Vaccination rekommenderas till de som är 65 år eller äldre och de som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka. 

Vaccinationsskyddet mot influensa och covid-19 minskar med tiden. Därutöver kan nya virusvarianter komma, så därför behövs regelbunden vaccination. 

– Vissa grupper behöver dessutom ett extra skydd. Den som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser i hemmet rekommenderas två doser vaccin mot covid-19 per år. Detsamma gäller för alla som är 80 år eller äldre. Personer som är 65 år eller äldre och som bor på särskilt boende, inklusive korttidsplats, plus LSS-boende rekommenderas vaccination med ett förstärkt influensavaccin, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Så sker bokningen

"Det finns risk att bli sjuk i influensa eller covid-19 även om personen är vaccinerad, men vaccination minskar risken att bli allvarligt sjuk eller att dö av infektionen. Oftast finns möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 vid samma tillfälle som vid vaccination mot influensa", skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Bokning sker digitalt via 1177.se. Nytt för i år är att bokningen kräver inloggning med e-legitimation. Det går också bra att ringa till sin hälsocentral och få hjälp. Vissa mottagningar erbjuder drop in i stället för tidsbokning. Vaccinationen är kostnadsfri för den som är 65 år eller äldre samt tillhör riskgrupp.

Vaccinationsstart sker den 15 oktober.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: