Hultsfreds kommun, genom Lisa Johansson Schouenke, bjuder in handlare och företagare till ett samverkansmöte om trygghet i Hultsfreds centrum.
Foto: Privat
Det säger Lisa Johansson Schouenke som i sin roll som handelssamordnare bjuder in handlare och företagare till ett möte om trygghet i Hultsfreds centrum. Ett liknande möte hölls för ett år sedan, det blev så att säga starten på trygghetsarbetet eftersom man kände att det fanns ett behov av att jobba med den typen av frågor.
– Nu ska vi följa upp det och se hur vi kan gå vidare med praktiska saker kring det som togs upp förra gången. Det finns exempelvis olika appar man kan använda sig av för att öka tryggheten när man jobbar ensam eller stänger sin butik och vi ska också prata om vad polisen kan hjälpa till med. Ett samverkansmöte helt enkelt, kring vad vi kan göra tillsammans för att öka tryggheten, säger Lisa Johansson Schouenke.
Hur upplever du att det blivit under det här året, sedan förra mötet. Märker ni någon förändring till det bättre eller har det blivit en ökad otrygghet?
– Det går lite upp och ner. Generellt när jag pratar med handlarna upplever de att det är lugnare runt Hultsfreds centrum, att stöket lugnat ner sig. Sedan är det ju tyvärr så att när det händer något får det väldigt stor publicitet. Är det 29 lugna dagar och det händer något den 30:e så färgar den alla övriga dagar. Så det behöver vi också prata om, för vi tycker att Hultsfred har lite oförtjänt rykte också.
”Lära av varandra”
Sedan vill hon inte sticka under stol med att det händer saker i Hultsfred.
– Det händer lite i vår by, det är lite oro efter att det varit en del incidenter. Men det händer kanske inte mer här än på andra orter. Så man kan ställa sig frågan vad görs där för att det ändå inte upplevs som otryggt, det handlar ju mycket om att lära av varandra också.
Det finns två mötesdagar att välja mellan, torsdagen den 10 oktober och onsdagen den 16 oktober.
– Det är samma information på båda mötena, att det är två dagar är för att möjliggöra att så många som möjligt ska kunna komma. Det är lite olika företag med olika öppettider, så ena mötet är kvällstid, det andra på morgonen.
Hur ser intresset ut så här långt?
– Jag tycker det är bra uppslutning. Det är främst företagare runt centrum som har anmält sitt intresse, men även Norra Oskarsgatan ut och vid Batteriet. Jag har inte behövt jaga, så man märker att det finns en vilja och behov av att prata om trygghet.
I de bästa av världar, vad vill du att det ska mynna ut i?
– Dels att våra företagare känner att varken kommun eller polis är så långt bort och att man ser den här samverkan tillsammans, så man börjar se vad man själv kan bidra med och vad man har för eget ansvar. Bland annat kan man ju känna sig tryggare genom att ha en kontakt med grannverksamheten, vilket alla inte har idag. Det är de små sakerna som kan påverka det stora, tänker jag.
Hoppas trygghetskänslan är större
På mötet medverkar Linus Ivarsson, trygghetsstrateg, och Ketty Bengtsson, kommunpolis.
– Jag hoppas att det blir en bra dialog där vi pratar om otrygghet och trygghet och vad vi kan göra framåt tillsammans för att det inte ska upplevas otryggt, säger Ketty Bengtsson.
Hur skulle du säga att folk upplever Hultsfreds centrum nu?
– Nu kommer ju trygghetsundersökningen i mitten av oktober, där får vi svar. Jag hoppas och tror att man har en bättre trygghetskänsla nu än man hade för ett år sedan.
Har ni gjort några åtgärder som får dig att känna så?
– Från polisens sida har vi haft mycket fotpatruller, vi syns mycket i centrum, kommunen anordnar temakvällar och evenemang för att få människor till centrum, jag har pratat trygghet på alla PRO-möten och kameraövervakningen är ju igång igen. Det tänker jag också bidrar till tryggheten.
– Jag får känslan av att många pratar otrygghet, men man vet egentligen inte för man går inte dit. Så vi försöker få ner folk till centrum, så de själva kan uppleva om det är otryggt eller inte.