Annons:

Sök

Annons:

  • Ny brandstation tar form i Järnforsen –

    Jan Oskarsson i den del som ska bli vagnhall i Järnforsens nya brandstation. "Det blir ett stort uppsving för ortens brandvärn, den gamla stationen är väldigt, väldigt dålig och uppfyller inte dagens lagkrav". Foto: Lotta Madestam

  • Ny brandstation tar form i Järnforsen –

    Jan Oskarsson tillsammans med snickarna Victor Örmander och Joakim Axelsson från Allbygg i Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

  • Ny brandstation tar form i Järnforsen –

    Andreas Ottosson från IG Elektriska som ordnar med all el. "Det är mycket som ska stämma när larmet går, att portar åker upp och belysning tänds". Foto: Lotta Madestam

  • Ny brandstation tar form i Järnforsen –

    På utsidan är det sparsamma förändringar, det har sågats upp för lite fönster, dörrar och port. Invändigt däremot är det en helt ny planlösning. Foto: Lotta Madestam

Ny brandstation tar form i Järnforsen – "Blir ett stort uppsving"

En ny brandstation ska ersätta Järnforsens gamla och utdömda. Många lokala företag är mitt uppe i arbetet med att färdigställa den nästan 300 kvadratmeter stora byggnaden.
– Det blir ett stort uppsving för brandvärnet, säger Jan Oskarsson, fastighetsingenjör på HKIAB.

Annons:

En ny brandstation håller på att ta form i den delen av industrilokalen som räddades undan lågorna i samband med att Järnforsens Stoppmöbler ödelades i en brand våren 2017.

– Vi har projekterat om en tredjedel av huset för en ny brandstation. Det har behövts länge i Järnforsen, den gamla är väldigt, väldigt dålig. Den uppfyller inga som helst krav, numera måste man exempelvis ha mer indelat så man inte blandar smutsiga och rökiga kläder med rena. Det finns mycket mer regler idag, så det uppfyller vi nu, berättar Jan Oskarsson.

Det mesta händer på insidan

Han visar runt i lokalerna som ändrat skepnad rejält sedan byggstarten i april, även om det inte syns så mycket utvändigt.

– Det enda som syns utvändigt är att vi sågat upp lite fönster, dörrar och port. På utsidan händer det inte så mycket mer, utan allting händer på insidan.

Följer ni tidsplanen?

– Det ska vara besiktning den 2 december, så det är snart färdigt. Det finns ingenting som tyder på att det inte ska vara färdigt då, utan det flyter på bra.

Vilket bekräftas av Henrik Böris på Allbygg i Hultsfred som vann upphandlingen och använder sig av i stort sett enbart lokala underleverantörer, så det skapar mycket jobb i kommunen.

– Just nu är det full fart, säger han.

Snickaren Victor Örmander är en av de som varit på plats sedan starten, han tycker också arbetet flutit på bra.

– Det är kul att det händer lite, att det investeras för framtiden och att pengarna går tillbaka till kommunen genom att det är lokala företag med anställda som bor i kommunen som anlitats, säger han.

Investerar 6,5 miljoner

Tanken är att verksamheten ska flytta in efter nyår i nya ändamålsenliga, närmare 300 kvadratmeter stora lokaler. Totalt rör det sig om en investering på cirka 6,5 miljoner kronor.

– Än så länge känns det som budgeten håller, vi kommer i alla fall att hamna väldigt, väldigt nära det. Jag förutsätter att politikerna har tänkt som så, att man måste ha en fungerande brandstation i Järnforsen med tanke på att det finns så mycket industrier på orten. Det kommer bli ett stort uppsving för brandvärnet, med de här lokalerna.

Helt ny planlösning

Planlösningen är helt ny för att ge plats åt allt från vagnhall, kontor, el- och teknikrum till kombinerat fika- och sammanträdesrum samt personalutrymmen med toaletter och duschar, uppdelat på herrar och damer om det kommer att behövas. 

– Givetvis uppfylls alla de nya kraven med värme och ventilation, el och larm och på utsidan står en stor mast på plats, som behövs för kommunikationen, säger Jan Oskarsson.

Hyreskontrakt från årsskiftet

Byggnationen görs av HKIAB, Hultsfreds Kommunala Industri AB, som sedan hyr ut fastigheten till kommunen med start från den 1 januari 2025 är tanken.

– Övriga två tredjedelar är lediga för uthyrning sedan ett år tillbaka då Smålandskök flyttade ut. En del av den delen har vi byggt om samtidigt. Värmen fungerade inte, så den har vi byggt om, och så har vi isolerat för att både förbruka mindre energi och få ett bättre brandskydd, säger Jan Oskarsson och fortsätter:

– Vi tyckte att vi inte bara kan bygga brandskydd i brandstationen, för brinner det på andra sidan väggen försvinner brandstationen i alla fall. Så därför har vi gjort ett brandskydd med brandlarm i hela huset, som också ingår i investeringen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: