Annons:

Sök

Annons:

Saknar resurser lokalt – erbjuder tandvård i Oskarshamn på helgen

Tandhygienisten Blerta Bacaj och tandsköterskan Caroline Ronnysdotter är kollegor i Nybro till vardags. De ingår i teamet som träffar patienter från Vimmerby och Hultsfred i Oskarshamn på lördagar. Foto: Lotta Madestam

Saknar resurser lokalt – erbjuder tandvård i Oskarshamn på helgen

Nu görs en kraftsamling för att minska kön till Folktandvården. Vuxna patienter från Vimmerby och Hultsfred erbjuds tid för undersökning på helgen i Oskarshamn.
– Vimmerby och Hultsfred har inte resurser enskilt i nuläget att kunna jobba med denna typ av insats, säger tandvårdschef Johan Hansson.

Det är de så kallade friskvårdspatienterna, som tecknat avtal med Folktandvården, som bokas in för undersökning på annat håll än på den egna kliniken.

– Vi försöker stärka upp både Hultsfred och Vimmerby, där det finns en utmaning med tillgängligheten. Det är ju inte bara hos oss, utan också nationellt, resurserna räcker inte till på alla ställen, så därför försöker vi göra någonting tillsammans för att skapa en högre tillgänglighet för patienterna, säger klinikchef Cecilia Svedin.

Insatsen utanför ordinarie arbetstid görs initialt vid sju tillfällen under hösten. I huvudsak på lördagar, i helgen som gick var fjärde tillfället.

Vad är det tänkt att satsningen ska få för effekt?

– Vi räknar med att kunna träffa 700-800 patienter utanför ordinarie arbetstid, så det känns jättekul att kunna erbjuda det här till patienterna.

Vimmerbypatienterna har 16 mil tur och retur till Oskarshamn. Är det rimligt att behöva åka så långt?

– Det här avtalet man tecknar som friskvårdspatient är tecknat med Region Kalmar, inte på en enskild klinik. Då är vi jättenöjda att vi kan erbjuda den här tiden i Oskarshamn för de här patienterna. Det är ett sätt att möta upp så det finns en tillgänglighet om vi inte kan erbjuda den på närmare håll. Nu har de möjlighet att få tid tidigare, kan man säga.

Varför inte tvärt om, att personalen åker till klinikerna i Hultsfred och Vimmerby?

– Oskarshamn är en ganska stor klinik om man jämför, då är det lättare att samla resurserna på en och samma klinik. Det är ganska mycket förberedelser inför, så det är lättare att ha en samlad klinik där vi träffas och arbetar med de här patienterna allihop, tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare.

”Stort engagemang och intresse”

Tandhygienisten Blerta Bacaj och tandsköterskan Caroline Ronnysdotter är kollegor i Nybro till vardags och träffar nu patienter i Oskarshamn på lördagar.

– Det är frivilligt för medarbetarna inom Folktandvården, men vi märker att det finns en vilja och ett stort engagemang och intresse att ge länsinvånarna vård, så det har inte varit några svårigheter att hitta personal som vill jobba, säger Cecilia Svedin.

Vad möts ni av för reaktioner från patienterna?

– De är faktiskt väldigt, väldigt positiva. Även att du tar upp det här med att det är långt att åka, så är de som kommer positiva till att vi erbjuder den här tiden. Många tycker det är jätteskönt att inte behöva åka på vardagen även om det är hemmakliniken, för det kan vara svårt att komma ifrån med jobb, barn och annat. Jag tycker bara vi får ut positiva saker av det, så jag är jättestolt över att vi gör de här insatserna, säger Cecilia Svedin, som säger sig vara stolt över personalens vilja att hjälpa till.

Inte enskilda resurser

Johan Hansson är tandvårdschef i Region Kalmar och säger så här om insatsen:

– Det är ett eget initiativ vi tagit och även finansierar själva. En extra insats kallar vi det. Vimmerby och Hultsfred har inte resurser enskilt i nuläget att kunna jobba med denna typ av insats, varför vi kraftsamlat och skickar resurser från alla delar av länet, som jobbar utanför vår normala verksamhet för att öka vår tillgänglighet helt enkelt.

Större utmaningar här

Johan Hansson sa redan i februari att man har lite större utmaningar med att lösa bemanningen i just Hultsfred och Vimmerby. Men nu säger han sig se en ljusning.

– Nu under hösten och våren får man in en hel del resurser och för att skapa bästa förutsättning framåt för dessa genomför vi denna insats nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: