Sedan den 1 juni ska alla som söker jobb inom bland annat äldreomsorgen och hemtjänsten visa utdrag ur polisens belastningsregister. På bilden socialchef Marie Stjernström. Foton: Privat/Mostphotos
Det här är nytt sedan den 1 juni inom socialförvaltningen.
– Sedan dess görs alltid en bakgrundskontroll vid nyanställning inom alla verksamheter. Beroende på vad det är för tjänst och vilket brott man dömts för kan det innebära att man inte blir anställd. Så det är inte svart eller vitt, säger Marie Stjernström.
Vad är anledningen till att ni infört den här kontrollen?
– Det är för att trygga säkerheten för de vi är till för. Vi har sett att det finns ett behov, det har ju uppdagats runt omkring att det förekommer anställda personer som har en brottslig bakgrund som gör att de inte är trovärdiga i att jobba med våra mest sköra och som är i beroendeställning. Då behöver vi ta till oss det. Dessutom talas det ju om den grova organiserade brottsligheten, att den kryper in i olika verksamheter och då vill vi ha koll på det också, säger Marie Stjernström.
Hon fortsätter:
– Så det är ingen händelse som lett till det, utan vi har tagit till oss hur andra kommuner jobbar och vad andra varit utsatta för, så får vi försöka göra så vi inte ska hamna i det.
Vågar du garantera att dömda personer inte jobbar inom Hultsfreds kommun?
– Det är alltid en bedömning vad man får ha med sig i bagaget, det handlar om när i tid det var och vad det var för brott, säger Marie Stjernström och gör en jämförelse.
– En fortkörning exempelvis påverkar inte ditt utförande, men har du grova brott med dig eller gjort stölder tidigare, så du har en sådan bakgrund är det inte tänkbart att bli anställd exempelvis inom hemtjänsten.
Riskerar kommunen ha anställt en person tidigare, som hade nekats anställning om det varit idag?
– Nej, det kan jag inte säga att vi har någon bild av. Jag ser ingen sådan risk.
Nu är inte den upptrappade kontrollen en garanti framåt i tiden, vill Marie Stjernström understryka.
– Det kan skapa en falsk trygghet, så vi måste fortsätta vara aktsamma och vaksamma. Kontroller ur polisens belastningsregister visar ju vad historien säger. Vad som görs sedan i form av löpande kontroller är lite olika utifrån lagstiftning. Det beror på vilken verksamhet personen är anställd inom och vad man gör.
”Kontrollerar flera parametrar”
Linus Ivarsson är trygghet- och säkerhetschef i Hultsfreds kommun. Han kommenterar det hela så här:
– Vi kontrollerar fler parametrar än ”bara” belastningsregistret. (Se lista i faktarutan) Det man inte får glömma är att bakgrundskontrollen bara är en liten del i en anställningsprocess. Det är bara den sista kandidaten som är tänkt till jobbet som kontrolleras och denna person får lämna samtycke till detta i två steg, dels att vi gör kontrollen, dels att vi får ta del av det resultat som visas, uppger Linus Ivarsson i ett mailsvar till Dagens Hultsfred.
Har kommunen nekat en sökande anställning efter den 1 juni, till följd av uppgifter som fanns i utdraget ur belastningsregistret?
– Nej, vi har inte haft någon anledning att neka någon en anställning, uppger Linus Ivarsson.