Annons:

Sök

Annons:

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Den 2 november 1994 invigdes Venhagsvallen. Gamla bilden: Carl-Anton Johansson, Lars-Erik Rönnlund och Johnny Ohlsson planerar bygget. Nya bilder: John Jensen vid den nya belysningen samt Peter Nilsson och Leif Malmborg. Foton. Privat/Lotta Madestam

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    John Jensen är ensam anställd i Venhagsvallen AB. Just nu pågår arbetet med att förbereda för en ny säsong på Venhagsvallen. Foto: Lotta Madestam

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Carl-Anton Johansson, Lars-Erik Rönnlund och Johnny Ohlsson planerar bygget av bandybanan. Foto: Privat

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Klubben har investerat i ny belysning. Med LED-teknik blir det både ett bättre ljus och mindre energikrävande. På bilden John Jensen.

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Belysningen är utbytt. Tack vare mycket ideellt arbete har kostnaderna kunnat hållas nere. Peter Nilsson och Leif Malmborg kör bort alla rester av det gamla. Foto: Lotta Madestam

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Den 2 november 1994 invigdes Venhagsvallen med 1 250 personer som såg Svenska Bandylandslaget möte ett ihopsatt lag av pressfolk. Det rekordet står sig än.

  • Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes –

    Det går åt mycket ideella krafter, bland annat hjälper Peter Nilsson och Leif Malmborg till med allt kringarbete.

Mot alla odds: 30 år sedan Målilla bandybana invigdes – "Helt sjukt egentligen"

Venhagsvallen jubilerar. I morgon lördag är det 30 år sedan engagemang och entusiasm segrade och Målilla fick en konstfrusen bandybana – ett projekt som inte skulle vara möjlig att förverkliga enligt tvivlarna.
– Det är helt sjukt egentligen när man tänker på det, säger ordförande Carl-Anton Johansson.

Annons:

Det råder febril aktivitet vid bandybanan, man står lite i startgroparna redo att dra igång en ny säsong. En jubileumssäsong kan man säga. Det var nämligen den 2 november 1994 som Venhagsvallen invigdes.

– Då var det kaos. Det var lika varmt då, så vi fick upp isen först fredag eftermiddag. Det var gränsfall. På kvällen klockan 19 spelade U21-landslaget mot ett kombinationslag, minns Johnny Ohlsson, en av flera tongivande i projektet.

Rekordet står sig än idag

Dagen efter spelades den riktiga invigningsmatchen mellan Svenska Bandylandslaget och ett ihopsatt lag med folk från pressen.

– 1 250 personer som såg den matchen, det rekordet står sig fortfarande.

Men – att Venhagsvallen ens byggdes var mot alla odds skulle man kunna säga. Tvivlarna var många. Eldsjälar vittnar om en lång och hård kamp för att förverkliga drömmen om en konstfrusen bandybana i Målilla.

– Lasse Gardelöf och jag höll på i säkert tio år. Vi fick löfte från kommunen, men så kom det inte med i budgeten. Det kom någon ny i fritidsnämnden som sa sig vara helt emot det här, att det var helt omöjligt att anlägga och driva, att det skulle kosta hur många miljoner som helst, att vi var idioter och att vi borde förstå att kommunen skulle bli tvungen att ta över banan, bla bla bla, säger Johnny Ohlsson.

Genombrott med två juniorer

Genombrottet var enligt Johnny Ohlsson, när Carl-Anton Johansson och Lars-Erik Rönnlund kom in som två juniorer med massa energi.

– Det var överjävliga på att hitta hur vi skulle finansiera det och vi fick med oss Länsarbetsnämnden. Kommunen ville bygga det i Hultsfred, där NCC skulle ha tolv miljoner för att bygga. Vi sa ”får vi en miljon så ska vi bygga det”, då sågs vi som idioter, berättar Johnny Ohlsson.

Till att sluta med ställde kommunen upp med en miljon kronor.

– Med tillägget att klubben inte skulle få en enda spänn till. Okej, sa vi och körde. Vi fick med läktaren och det lilla huset på köpet och vi klarade det på en miljon kronor…

Hur känner du nu när du blickar tillbaka på de här 30 åren?

– Det är fantastiskt. Jag trodde aldrig att det skulle bli så, så jag känner en stolthet. Och fantastiskt att några tog tag i det igen, för ett tag var det riktigt på dekis när vi låg i sämsta serien. Där får Bosse Karlsson ta åt sig jävligt mycket, han har gjort ett jättejobb med att få hit spelare och nu är vi tillbaka där vi var förr med mycket folk runt banan som jobbar ideellt hela, hela tiden, säger Johnny Ohlsson.

Investerat i ny belysing

Lagom till jubileet, även att det mest är en tillfällighet att det blev samma år, har en ny och välkommen investering blivit klar. Banan byggdes 1994, tio år senare byggdes Målfabriken, som också var ett ganska stort projekt, och nu 2024 har många inblandade gjort ett megajobb, enligt Carl-Anton Johansson, med att byta belysningen.

– Det har alltid klagats på belysningen i Målilla, för att den varit undermålig. Med LED-teknik blir det både ett bättre ljus, det gamla var dessutom gulaktigt, och mindre energikrävande. Det var gammal teknik, så det var verkligen på tiden, säger Carl-Anton Johansson, ordförande i Venhagsvallen AB, som ägs och drivs av Målilla GoIF.

Hur stor investering rör det här sig om?

– Normalt skulle det kostat föreningen runt 700 000-800 000 kronor, men tack vare att vi lyckats köpa det direkt från tillverkare och mycket ideellt arbete från elektriker och frivilliga kanske vi landar på 200 000 kronor, så det är stor skillnad.

Vad är ditt största minne från när bandybanan byggdes?

– Det är helt sjukt egentligen när man tänker på det, för det var ett sådant megaprojekt. Det skulle egentligen inte gå, det var helt omöjligt och samtidigt skulle vi göra det med folk som var arbetslösa och lite halvt omotiverade, eftersom det var ett projekt via Länsarbetsnämnden. 

– Det skulle gå att skriva en hel bok om det där, tillägger han och skrattar. Det var väldigt mycket speciallösningar för att få allt att fungera och det var egentligen en omöjlighet att bygga en bandybana för en miljon kronor, så det är sjukt hur vi råddade det i hamn. Nu står anläggningen där, även att den är gammal, och i dag har vi ett väldigt bra samarbete med kommunen, vill Carl-Anton Johansson lyfta fram.

Stolt ordförande

Bosse Karlsson är numera ordförande i Målilla GoIF. Han är stolt över att Målilla har en bandybana och lag.

– Det är unikt att vi har bandybanan kvar. Vi har en vision i klubben att det ska spelas bandy på Venhagsvallen, oavsett division. Det är starten på där vi är idag, att vi är i disivion ett.

– Däremot tycker jag att det är synd att inte anläggningen används mer när det är allmänhetens åkning, det önskar jag att fler skulle nyttja och vi har en utmaning med ungdomsverksamheten. Vi har unga spelare, men de är så spridda i ålder att vi inte kan få ihop lag, så vi behöver få in fler ungdomar. Och vuxna som kan hjälpa till. De behöver inte ha bandykunskaper, det sköter tränarna, utan det kan handla om att hjälpa till med att knyta skridskor. 

Ska 30-årsjubileet firas på något sätt?

– Det kommer uppmärksammas i samband med en match i vinter, för vi vill gärna att det ska vara aktivitet på anläggningen när det firas.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: