Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så svarar chefen på personalens kritik mot en flytt till stationhuset

Joachim Åberg, verksamhet vård och omsorg, bemöter hemtjänstpersonalens kritik kring att verksamheten ska flyttas till Stationshuset. Foto: Lotta Madestam

Så svarar chefen på personalens kritik mot en flytt till stationhuset

Verksamhetschef Joachim Åberg säger sig bli överraskad av kritiken kring att två hemtjänstgrupper ska flytta till Stationshuset.
– Verkligen jättetråkigt att höra, jag har inte upplevt det så, säger han.

Annons:

Stationshuset i Hultsfred ska bli basen för ett 40-tal medarbetare inom hemtjänsten när City-Vena och Krans-Silverdalen flyttas från nuvarande lokaler i Knektagården.

Det här möts av kritik från personal som säger sig känna både oro och tvivel. De tycker sig inte ha blivit lyssnade på eller fått gehör för de problem de ser kring detta, bland annat att lokalerna inte är ändamålsenliga för så många medarbetare.

– Verkligen jättetråkigt att höra, jag har inte upplevt det så, säger Joachim Åberg, verksamhetschef inom vård och omsorg. Det här har funnits på agendan sedan december 2020, jag har varit nere med representanter för båda grupperna och senare har hela arbetsgruppen varit medbjuden minst två gånger efter det, så de har haft möjligheter att vara där. Vi har också tittat på ritningarna, som är utifrån de diskussioner och samtal som kommit upp.

– Så de har förändrats ganska rejält jämfört med de första, både vad det gäller lokalens storlek och utformning. Vi har exempelvis fått till övervåningen, vilket gör att lokalerna blir mycket större och vi har kunnat stuva om utifrån de synpunkter som uppkommit.

Kritiken förvånar

Enligt Joachim Åberg har man samverkat i frågan, både på lokal- och förvaltningsnivå, på ATP:n och man har haft samtal med Kommunal i syfte att fånga upp synpunkter och förändrat utifrån det.

– Synpunkten att vi ”tagit en lokal och tryckt in verksamheten” tänker jag borde kommit fram tydligare i så fall, under processen. Allt har vi inte kunnat förändra, men mycket. 

Är du förvånad över kritiken som uppkommit?

– Ja, det är klart att jag blir förvånad. Det finns en projekteringsgrupp med chefer och representanter från både City och Krans, som är med i processen. Tyvärr vet jag att Krans, trots påstötning, inte har någon representant, vilket jag tycker är tråkigt. För vill man vara med och påverka, och det finns forum för det, så är det bra om man är med. Då kan man också få svar på sina frågor, om man tycker sig ha det. Och tycker man sig inte ha fått ett konkret svar – ställ frågan igen, uppmanar Joachim Åberg och tillägger:

– De säger också att ”arbetsmiljön aldrig mer blir sig lik”. Nej, inte precis som idag förstås. Men jag vet samtidigt att det var väldiga protester även när verksamheten flyttade till Knektagården. Så jag blir lite förvånad över kritiken, för de lokaler vi har där är definitivt inte lämpliga i mina ögon. De är slitna och där tycker jag inte att det är en bra arbetsmiljö.

Kanske funnits en otydlighet

Personal har också lyft fram en oro för att hemtjänstgruppen i Silverdalen ska börja utgå från Hultsfred, viket de säger sig ha hört flera gånger.

– De har lokaler i form av kontor med datorer, lunchrum och toalett i Silverdalen idag. De blir kvar där, det är bara organisatoriskt de tillhör Krans. Det kan innebära att de behöver komma in, exempelvis för APT eller träff med chefen och då åker de till Stationshuset istället för Knektagården.

– Jag vet inte om det funnits en otydlighet, men för närvarande finns det inga planer på att de ska starta sin morgon i Hultsfred för att åka tillbaka. Sedan om det blir en förändring i framtiden, för att verksamheten ändras, det vet ingen.

Kriminalitet och bråk

Personalen säger sig också vara orolig för att verksamheten flyttas till en del av Hultsfred där det, som de säger, varit mycket kriminalitet och bråk.

– Efter att jag fick höra personalens åsikter har jag bokat in ett möte med Linus Ivarsson, kommunens trygghet- och säkerhetschef. I början av nästa år kommer han till respektive grupps APT för att berätta om hur läget är i området och svara på de farhågor som finns. Min bild är att det inte är så som många går och tror.

Kommer det här att medföra något mer framåt?

– Ja, det kommer att lyftas på respektive grupps APT, vad är det vi varit otydliga med, vad upplever man för oro, vad finns det för frågor och jag hoppas att Krans kommer med en representant som kan vara med i projektering och planering. Det viktigaste för mig, utifrån det som kommit fram nu, är att de ska bli lyssnade på och få ett svar.

– Sedan kanske man inte alltid tycker om svaret. Under förutsättning att politiken fattar det slutliga beslutet, så kommer vi att flytta till Stationshuset, så det viktiga nu är hur vi går framåt för att undvika allt det här.

Finns det något ni kunde gjort annorlunda, som ni tar lärdom av?

– Man kan alltid göra saker annorlunda eller bättre. Det samtalet hoppas och vill jag att man ska ha i verksamheterna. Det är så jag tänker att lärandet får vara. Vad var det som skavde, vad var det som inte blev bra?

 

Här kan du också läsa: Personalen ställer sig inte bakom beslutet – "Känner stor oro"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: