Hjördis Dögg Grimarsdottir, Angelica Granflo, Heidi Loord och Iris Adalssteinsdottir planerar samarbetsprojektet som ska utmynna i ett utbyte där elever från Prolympia besöker en skola i Akranes på Island och elever från Island gör ett svarsbesök. Nu har de isländska lärarna varit på plats på Prolympia i Virserum.
Foto: Privat
Heidi Loord och Angelica Granflo, lärare på Prolympia, fick i början av året bidrag från Nordplus för att åka och planera ett samarbetsprojekt som ska leda till ett utbyte där elever från Prolympia besöker en skola i Akranes på Island och elever från Island gör ett svarsbesök.
Nästa steg i samarbetsprojektet togs förra veckan när två lärare från den isländska skolan var på besök i Virserum.
– Vi har mestadels planerat utbytet som vi ska ha mellan våra elever. Det är ett samarbete med Nordplus som gör att detta kan möjliggöras. Vi har även visat lärarna vad som är typiskt här hos oss, bland annat Målilla Älgpark. Det var en upplevelse för dem att få möta älgarna. En av älgarna har samma namn som vår kollega från Island, vilket var extra roligt, säger Heidi Loord.
Samarbetsprojektet kommer ha sin utgångspunkt i temat om fred, frihet och mänskliga rättigheter.
– Alla aktiviteter som vi genomför tillsammans landar in i dessa delar. Den isländska skolans tidigare samarbeten har handlat mycket om hållbar utveckling och klimat på Island. Detta upplägg med fred, frihet och mänskliga rättigheter var de verkligen sugna på att hänga på när vi föreslog ett samarbete eftersom det ser ut som det gör i vår omvärld. Det ligger verkligen i tiden, säger Heidi Loord.
Fokus på Astrid Lindgren
Ett område som de kommer fokusera på är Astrid Lindgren, hennes verk och hennes liv.
– Vi hittar mycket av fred, frihet och mänskliga rättigheter i hennes karaktärer och böcker och att det alltid finns ett barnperspektiv. Vi tänker att vi ska ta de isländska eleverna till Astrid Lindgrens Värld i och med att arbetet kommer ha ett stort fokus på Astrid Lindgren, säger Heidi Loord.
– Vi vill lyfta Astrid Lindgren för att hon föreskrev barnkonventionen och var före sin tid. Hela det här projektet grundar sig i barnkonventionens artiklar, säger Prolympias rektor Tina Bågenhammar.
Prolympia hade ett samarbete med skolan i Akranes på Island som handlade om hållbar utveckling 2017.
– Vi tänker att även detta projekt kommer grunda sig i hållbarhet och utifrån de globala målen, inte minst målet som handlar om fred och målet som handlar om hur vi ska jobba tillsammans för att nå de globala målen. Det är på sätt och vis en fortsättning på det som vi gjorde 2017. Vi fick lägga projektet på is på grund av pandemin och annat, men nu har vi återupptagit samarbetet, säger Tina Bågenhammar.
"Vi kan gå var vi vill i vår natur"
Angelica Granflo berättar att en annan viktig del är friheten som finns i både Sverige och Island.
– Vi har tillgång till vår natur på ett sätt som man kanske inte har globalt sett i alla länder. Vi har vår allemansrätt som vi kan använda och vi kan gå var vi vill i vår natur. Vi känner en stor frihet i det och det är något som vi vill ta med i det här projektet, säger Angelica Granflo.
– Mycket kommer handla om att vara ute i naturen. Vi vill gärna visa dem vår skolskog och de vill gärna visa oss den fantastiska naturen på Island. Vi har olika typer av natur och där har man mycket att lära, säger Heidi Loord.
Tanken är att elever från Prolympia åker till Island i september 2025 och att elever från isländska skolan kommer till Virserum någon gång i maj-juni 2026.
– Det är för att de ska få uppleva lite svensk sommar. De har inte de här temperaturerna som vi har. Det blir en skolvecka i vardera land och eleverna kommer få bo hemma hos varandra i värdfamiljer, säger Heidi Loord.
– Anledningen till att vi ligger så långt fram i tiden är för att det är en ganska lång ansökningsprocess till Nordplus. Det är mycket arbete som vi måste göra med ansökan och det tar tid för oss att få besked, säger Loord och Granflo.
"Fler borde jobba med utbyte"
Utbytet handlar mycket om att lära känna varandras kulturer och språket blir en viktig del.
– I vår läroplan trycker man på att vi ska arbeta med de nordiska språken. Det känns som en naturlig del att prata språk, säger Heidi Loord.
– De isländska lärarna har hållit lektioner här och lärt våra elever isländska. De tycker att vi har ett varmt och öppet klimat på Prolympia och de känner sig väldigt välkomna på vår skola, säger Angelica Granflo.
Att jobba med utbyte på det här sättet uppskattas av de berörda lärarna.
– Det internationella perspektivet är så grundat i läroplanen. Vi ska jobba så här och jag tänker att fler skolor borde jobba med utbyte, säger Heidi Loord.