På onsdag den 18 december stänger Stegen sin second handbutik för gott. Så nu återstår bara tre öppningsdagar, följt av avslutning för deltagarna dagen efter.
Beslutet har ju mötts av en hel del kritik, hur vill du bemöta det?
– Det är någonstans naturligt, det är en verksamhet som betytt mycket för många människor, både Hultsfredsbor, deltagare och personal. Det är ett rent ekonomiskt ställningstagande, då är det inte mycket vi kan påverka. Det handlar inte om att verksamheten inte behövs, eller inte fungerar, säger Robert Andersson, sektionschef för Arbete och integration som Stegen legat under.
Verksamhet blir kvar
Nu kan dock Robert Andersson bekräfta att Fritidsbanken blir kvar, även efter Stegens stängning. Man bibehåller möjligheten för allmänheten att låna utrustning, allt ifrån skridskor och skidor till mopedhjälmar och golfklubbor.
– Jag har fått en del synpunkter på att den verksamheten är jättebra och behöver vara kvar, så det ska vi försöka lösa, säger han.
Hur går era tankar?
– Vi har en plan att en annan kommunal verksamhet tar över. Däremot är det inte riktigt klart var den kommer placeras rent fysiskt, men vi behåller allt material. Det är ju skänkt av kommuninvånare, så det ska ju användas och behöver man låna så länge, tills vi har en hundraprocentig lösning, får man höra av sig till min verksamhet.
Uppskattar beskedet
Det beskedet uppskattas av Jennie Adin, arbetskonsulent.
– För invånarnas skull är det jättebra om det blir kvar. Jag hoppas att det blir en mer central placering med bättre tillgänglighet. Vi är ju rätt begränsade i våra öppettider och det går att utveckla, kanske med även sällskapsspel för att få det bredare.
Hur viktig skulle du säga att den delen är?
– Grejerna används mycket, särskilt vinterhalvåret med skridskor och skidor som lånas. Det vet man ju själv som förälder hur få gånger exempelvis skridskor hinner användas innan de är urvuxna.
”Har hjälpt mig oerhört mycket
Johan Bäckström är en av deltagarna på Stegen, som nu måste sluta när verksamheten läggs ner.
– Jättesynd. Jättetråkigt så klart, säger han under en paus i frukosten.
Vad har verksamheten betytt för dig?
– Den har hjälpt mig oerhört mycket med det mentala och att komma på rätt bana i livet. Jag har fått bättre självförtroende, tidigare var jag socialt isolerad. Jag har ändå bara varit här i sex månader, men gjort en jätteresa, så nu ska jag söka jobb i butik.
Enligt Robert Andersson har man försökt göra det så bra som möjligt för alla inblandade, den tiden som varit efter att beslutet togs i fullmäktige i juni.
– Det är klart att det varit tufft framför allt för deltagare och personal. Det är en avveckling som är jobbig att befinna sig i, men de har gjort det på ett fantastiskt bra sätt, måste jag säga. De har ändå varit positiva i att göra avvecklingen så bra som möjligt, så jag vill ge en stor eloge till både personal och deltagare.
”Har löst sig bra”
Enligt Robert Andersson är det några enstaka deltagare kvar, som man inte har en hundraprocentig lösning för, men det håller på att lösa sig, uppger han.
– Det är näst intill löst och alla personalfrågor är lösta. Antingen har man gått vidare på egen hand eller ska göra det till annan kommunal verksamhet, så det har löst sig bra.
Kritik riktas mot att återbruk ligger i tiden och då stänger kommunen Stegen. Vad tänker du kring det?
– Jag hoppas att det finns andra aktörer som kan föra den fanan vidare. Det finns ju andra som gör second handverksamhet och det är ett av argumenten jag fått till mig, att det inte är kärnverksamhet för kommunen att bedriva second handbutik.
Hur har avvecklingen gått nu på slutet?
– Jo, men det har gått ganska bra utifrån förutsättningarna så klart. Vi har sålt mycket, så det har minskat ganska betydligt med varor i butiken. Ambitionen är ju att sälja av så mycket som möjligt, så vi har sänkt priset efter hand.
Tidigare uppgav Robert Andersson att han skulle undersöka möjligheterna att skänka bort sakerna som blir över, nu har han fått svar på att det är möjligt.
– Först och främst tittar vi på om det är kommunala verksamheter som behöver grejerna, om det exempelvis finns någon förskola eller äldreboende som vill ha vissa saker. Någon förskola har exempelvis tittat på lite hyllor, så får vi se hur mycket som blir kvar efter det. I andra hand tänker vi titta på lokala föreningar, om vi kan skänka saker till dem.