Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ny skogsägare i Falla – han tar över: ”Ska bli spännande”

Göran Gustafsson, Marianne Gunnarsson, Jimmy Fransson, Rolf Gustafsson och Magnus Engström diskuterade det färska skogsägarbytet i Falla och den årliga Skogsbarometern. Foto: Ossian Mathiasson

Ny skogsägare i Falla – han tar över: ”Ska bli spännande”

Bröderna Rolf och Göran Gustafsson har varit skogsägare i Falla utanför Vimmerby sedan 1983.
I flera år har de pratat om att sälja. Nu är allt klart och ny skogsägare är den 33-årige grannen Jimmy Fransson.
– Det ska bli riktigt spännande, säger han.

Annons:

I går släppte LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna den årliga Skogsbarometern som genomförs av SIFO och belyser skogsägarnas syn på marknaden samt vad de har för förväntningar på konjunkturen.

Magnus Engström, fastighetsmäklare och skogsmästare på LRF Konsult i Vimmerby, och Marianne Gunnarsson, lantbruksansvarig på Vimmerby Sparbank, har varit med och följt utvecklingen av Skogsbarometern i flera års tid och passade i år på att lyfta fram en intressant grej.

Rolf och Göran Gustafsson är bröder och bor på en gård i Falla, sex kilometer söder om Vimmerby längs vägen mot Tuna.

"Ville köpa gården"

De har drivit skogsverksamhet på gården sedan 1983 och i dagarna gjorde de ett överlåtande av skogsverksamheten till grannen Jimmy Fransson som har hyrt ett hus på gården i elva år.

– Vi frågade Jimmy om han ville köpa ifrån huset innan vi sålde gården men han ville köpa gården som ligger på 45 hektar. Det var det vi allra helst ville, säger Rolf Gustafsson och fortsätter:

– Det är bra att vi har hittat en yngre person som vill driva det här vidare. Visst är pengarna viktigt men absolut inte viktigaste. Vi ville hitta någon som vi kan acceptera och lita på. Det finns inget släktskap mellan oss men Jimmy känner vi även om inte ses så ofta.

Bröderna ska bo kvar på gården och nu lämnar de över ansvaret till Jimmy Fransson vars dröm om en skogsgård har gått i uppfyllelse.

– Det här blir något nytt för mig, skogen har varit ett stort intresse under alla år. Jag har alltid bott på landet och det är här jag vill bo. Det ska bli jättespännande och roligt. Det har alltid varit en dröm för mig att ha en skogsgård men jag trodde väl aldrig att det skulle hända, säger Jimmy Fransson.

"Kul att folk bor kvar på landet"

Marianne Gunnarsson ser många fördelar med ägarbytet.

– Det är roligt att man kan göra generationsskifte och hitta någon som vill ta över och driva verksamheten, det behöver per automatik inte ske i släkten. Sen är det kul att folk vill bo kvar på landet och hålla det levande, säger Marianne Gunnarsson.

Elva procent av skogsägarna planerar att överlåta fastigheten inom släkten de närmaste fem åren, enligt Skogsbaromtern.

I det här fallet har det skett på ett annat sätt.

– Som säljare har man alltid trumfkortet att man själv kan välja vem man vill sälja det till och här har Rolf och Göran lärt känna Jimmy väldigt bra. Det blev väldigt lyckat, säger Magnus Engström.

Nöjda med lönsamheten

I Skogsbarometern rapporterar både de privata skogsägarna och skogsindustribolagen om förbättrad lönsamhet och ökad försäljning. Mer än hälften av Sveriges skogsägare upplever att lönsamheten är tillfredställande eller mycket god. Byggtakten är fortsatt hög i såväl Sverige som i Europa och USA och man ser ett ökat välstånd och en växande befolkning som ger en stigande efterfrågan på mjukt papper.    

– Vi ser att skogskonjunkturen går framåt. Grunden i det hela är råvaran och vi har industrisektorn som ska göra något bra av det och de har fått luft under vingarna med tanke på att valutan ligger rätt för exportindustrin. Skogsindustrin har investerat ofantligt mycket pengar i sin industriverksamhet över hela landet. Trähusbyggandet går framåt och det förbrukas mycket trä, vilket är positivt för skogsägarna. Betalar man bra för råvaran så blir fastighetspriserna därefter, allt hänger ihop, säger Magnus Engström.

"Svårt att sätta pengar på det"

Han tycker att det är glädjande att Jimmy Fransson kommer in i en tid när det är mer drag på skogsmarknaden.

– Det verkar som att skogsägarna har varit framsynta under ett par års tid. Jag och Marianne har följt Skogsbarometern i flera år och tendensen har varit att man tror på bättre tider. Man har analyserat det ganska väl eftersom det har slagit in. Det har blivit bättre, både timmer- och massavedspriserna har ökat och det finns inte så mycket som talar för att det ska stanna, säger Engström och fortsätter:

– Råvarupriset var rätt högt 2010 och sen har det gått lite knackigt däremellan, framför allt 2013. Nu är priset snart i nivå med vad det var då.

I rapporten tar de mjuka värdena upp, känslan av att äga skog för rekreation som jakt och fiske är vanlig bland skogsägare. Nästan fyra av tio av de tillfrågade skogsägarna tycker att känslan av att äga skog är det som betyder mest i deras skogsägande.

– Ägarfrågorna är väldigt centrala, det är svårt att sätta pengar på det. Trivs man med att äga och sköta sin skog så är det värt otroligt mycket. Det är mycket mjuka värden när man ska köpa, säger Magnus Engström. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: