Det finns planer på att Statens bostadsomvandling ska bygga om ett hyreshus till seniorboende med tolv lägenheter i Mörlunda. Beslut om att gå vidare eller inte med projektet kommer tas före sommaren när upphandlingen är genomförd.
Foto: Lotta Madestam
Statens bostadsomvandling (SBO) har tidigare skapat seniorboende i Hultsfred (Mimerhuset) och i Virserum (Strandhuset).
I början av året tecknade Hultsfreds Bostäder en avsiktsförklaring med SBO gällande ombyggnation av hyreshus till seniorboende på Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda.
– Det var inte självklart att de skulle nappa på en ny omgång i Hultsfreds kommun. De var intresserade och hade hela sin styrelse här vid ett tillfälle. De har gillat att arbeta ihop med oss som de har uttryckt, säger Åke Nilsson, ordförande i Hultsfreds Bostäder.
"Rätt bra spritt"
Blir satsningen i Mörlunda verklighet köper SBO huset för en krona, renoverar huset grundligt och tar alla kostnader. Sedan blockhyr Hultsfreds Bostäder alla lägenheter och hyr ut dem till olika hyresgäster.
Det tilltänkta objektet i Mörlunda består i dag av 14 lägenheter och det är en blandning av ettor, tvåor och treor. Tanken är att seniorboendet ska bestå av tolv lägenheter, företrädesvis tvåor och treor.
– Det finns framtagna ritningar på hur det skulle kunna se ut och det blir en satsning på tvåor och treor. Det är jättebra att SBO är intresserade av att göra detta i Mörlunda. De ser till att det blir bra, fina och tillgängliga lägenheter, säger Åke Nilsson.
För att undersöka vad det finns för intresse hos 65+-are i Mörlunda arrangerades en informationsträff i höstas.
– Vi har utöver informationsmötet varit ute i lite andra sammanhang och informerat om våra planer. I dag är det nog rätt bra spritt och man har kännedom om det, säger Åke Nilsson.
Hultsfreds Bostäder har i dagsläget fått in åtta intresseanmälningar.
– SBO säger att intresset brukar öka drastiskt när det närmar sig inflyttning och man kan se hur det blir. Någon månad innan det är klart brukar det inte vara något bekymmer när man får se hur moderna och fina lägenheter det blir, säger Helena Grybäck Svensson.
Då fattas beslut om projektet blir av
Hultsfreds Bostäders styrelse fattade nyligen beslut om att ge Helena Grybäck Svensson i uppdrag att fortsätta med projekteringen.
– Nu handlar det om att ta fram handlingar för att kunna göra en upphandling och se om priset håller sig inom det vi har i vår kalkyl. Vi har räknat på vad vi tror att det kommer kosta att bygga om fastigheten och matchat det med indikativa hyror. Allt hänger på vad prislappen blir i slutändan, om det är genomförbart eller inte. Då kommer SBO:s styrelse ta ett beslut och det kommer även Hultsfreds Bostäders styrelse göra. Man måste vara enig. Säger den ena eller den andra parten nej kommer det inte bli någonting, säger Helena Grybäck Svensson.
Beslut om att gå vidare eller inte kommer tas före sommaren när en upphandling har gjorts.
– Någon gång innan sommaren, när vi har fått in anbuden, ska vi kunna ta ett beslut om att gå vidare eller inte. Om vi går vidare tar det minst ett år att bygga om fastigheten, säger Helena Grybäck Svensson.
– Nu går projekteringen vidare och sedan krävs formella beslut på två ställen, säger Åke Nilsson.
Kommunala bostadsbolaget hoppas att den tilltänkta ombyggnationen ska få igång en nödvändig flyttkedja på orten.
– Det har länge funnits ett tryck från Mörlundas sida. Barnfamiljer kommer inte åt några villor att köpa och bosätta sig i. Vi ser gärna att fler anmäler intresse för seniorboendet, säger Åke Nilsson.
Möjligt att söka bostadstillägg
Pensionärer med låga pensioner har möjlighet att söka bostadstillägg för att ha råd med hyran, enligt Grybäck Svensson.
– En del som vi har pratat med säger att de inte har råd att flytta in i detta. Bostadstillägget är en del av vårt system i Sverige som ska göra att man kan bo bra även om man har en låg pension, säger Helena Grybäck Svensson.
Den risk som bostadsbolaget tar ifall projektet blir verklighet är att man får betala för eventuella outhyrda lägenheter på seniorboendet.
– SBO skriver ett blockhyresavtal med oss och vi är skyldiga att betala hyra till dem varje månad för hela huset för att det ska täcka deras kostnader. Vi tar risken att vi inte får in alla hyror om det blir vakanser och jag tror att risken är ganska liten över tid. Risken är störst i början av projektet innan folk hinner sälja sina hus och ställa sig i kö, säger Helena Grybäck Svensson.