Paret tog över bowlinghallen i augusti 2023 och gjorde comeback efter första sejouren 2003-2010.
– Vi tog över hallen för att rädda den kvar helt enkelt. De tidigare ägarna lade ner hallen över en dag, vi kände att på det sättet kan man inte avslut en sådan här verksamhet, motiverar Eréne Öberg skälet till att man tog över på nytt.
– Vi ville också att bowlingklubben Varta skulle få komma tillbaka från Vimmerby, där man varit under ett par år, och vi var också övertygade om att allmänheten i Hultsfred behöver en bowlinghall, tillägger Kurt Öberg som började driva en hall i Sollentuna redan för 30-talet år sedan.
Sätter punkt
Redan när man kom tillbaka gjorde man klart för att det inte var en permanent lösning. Då var makarna fast beslutna att sätta punkt för sin bowlingepok våren 2024.
Så blev det inte, utan man har tänjt på gränsen, men nu finns ett nytt datum som de säger är definitivt.
– Vi har bestämt oss för att gå hem i mitten av maj. Kurre fyllde 80 år i december och jag är sjukskriven på grund av synen. Vi orkar inte längre, det är inte vi som är framtiden här i Hultsfred, utan vi har räddat kvar hallen, fått Varta tillbaka och nu finns alla möjligheter för någon annan att driva den vidare.
Hur ser intresset ut för att ta över?
– Det har varit kockar som velat ta över, och någon från västra Sverige som funderade lite, men då har det fallit på avståndet. Så det har funnits några, men inte alls på det sättet att vi känner att bowlingen har en framtid.
En anställd sedan augusti
I augusti anställde paret Oscar Svensson, som hunnit lära sig en del om maskinerna, men han säger sig inte vara beredd att ta hela ansvaret på egen hand. Han spelar dessutom bowling själv i Varta, så han är borta mycket och tävlar.
– Som det ser ut just nu har vi faktiskt ingen intressent. Vi vet samtidigt att klubben funderar kring det och kommunen funderar säkert också tillsammans med klubben. Det är samtidigt en politisk fråga, kanske går det att driva den i kommunal regi ihop med Varta och pensionärsföreningarna. I ett övergångsskede eller över en tid. Man måste titta på alla bitar just nu, det vore förödande om den lades ner.
Hur oroliga är ni att det inte ska lösa sig från maj?
– Vi är väldigt oroade. Vi hade ju som sagt tänkt gå hem i våras, vi tänkte och hoppades att någon skulle känna att det vore kul och spännande att driva bowlinghallen, men man måste också ha en genuin kunskap. Man måste kunna sköta maskinparken i hallen och den andra delen är kafeterian, som behövs för att man ska vara tillmötesgående kring mat och öl som folk vill ha i samband med bowling.
Större verksamhet
Verksamheten har vuxit sig större sedan Eréne och Kurt Öberg kom tillbaka. Utöver att Varta är tillbaka tränar ett 40-tal pensionärer flera gånger varje vecka och de har också ett matchspel där de möter klubbar från andra hallar i Småland. Och utöver det, möjligheten för allmänheten att spela.
– Det är många människor som har stor glädje av bowlinghallen, som också går att utveckla. Vi brinner verkligen för det här, men nu får det vara nog.
Om det inte kommer en intressent nu skulle det kunna innebära att det blir samma förödande slut som det höll på att bli när ni hoppade in som ”räddare i nöden”?
– Ja, absolut. Men eftersom klubben är tillbaka är förutsättningarna för att ta över betydligt större för framtiden, för Varta är en väldigt stor bit av bowlinghallens existens. De spelar i allsvenskan nu och firade 60-årsjubileum under hösten, så det är en gammal bowlingkultur vi tycker absolut inte får dö ut.
Vad har ni fått för reaktioner på att ni väljer att avsluta?
– Folk är ledsna, det har börjat sjunka in nu sakta men säkert att vi inte kommer att vara kvar. Det blir lite oroligt när man inte vet vem som tar över, eller ens om någon tar över. Vi hjälper förstås till att hitta någon, men det är svårt.