Annons:

Sök

Annons:

  • Insamling kritiseras: Möjlighet okänd – här kan plagg lämnas oavsett skick

    Containern på Kejsarkullen att fått ett lite annorlunda användningsområde. "Här slängs numera bara textilier", säger Niklas Nilsson. Foto: Lotta Madestam

  • Insamling kritiseras: Möjlighet okänd – här kan plagg lämnas oavsett skick

    Stefan Hellström inventerade insamlingsbehållarna vid återvinningsstationerna runt om i kommunen. Här tar hjälporganisationer emot plagg – oavsett skick. Foto: Lotta Madestam

  • Insamling kritiseras: Möjlighet okänd – här kan plagg lämnas oavsett skick

    Bara sedan den 2 januari har så här mycket textilier lämnats på Kejsarkullen, i containern där man tidigare lämnade återbruk till Stegen. Foto: Lotta Madestam

  • Insamling kritiseras: Möjlighet okänd – här kan plagg lämnas oavsett skick

    På fyra orter i kommunen finns det insamlingsbehållare där det också går att lämna icke hela och rena plagg. Foto: Lotta Madestam

Insamling kritiseras: Möjlighet okänd – här kan plagg lämnas oavsett skick

Textilier får inte längre slängas i hushållssoporna. Kravet på att ta sig till Kejsarkullen med sitt textilavfall kritiseras. 
– Det är möjligt att lämna i alla fall klädesplagg oavsett skick på flera orter, säger renhållningstekniker Niklas Nilsson, efter en inventering i fredags som visar att det finns elva insamlingsbehållare på fyra orter i kommunen.

Annons:

Den 1 januari infördes ett nationellt krav på separat insamling av textilavfall. Human Bridge har gjort en uppskattning för Kalmar län, att cirka 2 000 ton ska samlas in istället för att hamna i soppåsarna som tidigare.

Kommuninvånarna uppmanas att åka med sitt textilavfall till återvinningscentralen Kejsarkullen – ett besked som möts av kritik. Ortsbor som har en bit att köra har sagt sig ha svårt att se hur det hänger ihop med miljönyttan.

Chefen bemöter kritiken

Mikael Nilsson, enhetschef för renhållning och gata/park, bemöter den kritiken.

– Kommunen är skyldig att ordna det och Kejsarkullen är vår återvinningscentral. Textilier är ett avfall precis som annat, exempelvis är det bara på Kejsarkullen du kan lämna in färgburkar.

Har det diskuterats huruvida även textilier ska tas omhand vid återvinningsstationerna på respektive ort?

– Nej, och jag tror att många kommuner väljer att göra likadant som vi. Det är annars förenat med mycket mer jobb för personalen att ha containrar på varje ort.

Det blev snabbt diskussioner om miljönyttan, hur vill du bemöta det?

– Andra materialslag ska ju lämnas på Kejsarkullen. Det har man kanske inte heller mycket av, utan det sparar man, lastar och åker med då och då. Man åker ju inte med en tröja…

Vad har kommunen fått för reaktioner?

– Det är några som ringt in med frågor kring att det bara kan lämnas på ett ställe.

Kan det beslutet komma att ändras?

– Det kan jag inte svara på, det blir på ett ställe i alla fall som det ser ut nu, svarar Mikael Nilsson.

Tar emot plagg oavsett skick 

På flera av orterna finns det dock möjlighet att lämna kläder, textil och skor. I fredags gjordes en inventering vid återvinningsstationerna på samtliga orter. Den visar att det finns insamlingsbehållare i både Hultsfred, Målilla, Rosenfors och Mörlunda som tillhör Human Bridge eller Emmpatus.

– Där kan man lämna även trasiga och fläckiga kläder, upplyser Niklas Nilsson. Dock tar man inte emot starkt nedsmutsad eller blöt textil och det är ju svårt att veta var gränsen går, ”hur långt är ett snöre”, gör han en liknelse.

Högen växer sig större

Den stora gröna containern på Kejsarkullen är för återbruk och återvinning och har nu fått ett lite annat användningsområde. Tidigare hamnade sakerna i Stegens affär och textilierna hos Human Bridge i Högsby.

– Eftersom Stegen lagt ner tas nu enbart textilier emot. Det gäller exempelvis kläder, skor och hemtextilier som lakan, gardiner, dukar och handdukar, men även mjukisdjur, skärp, hattar, kepsar, väskor, ryggsäckar och sportbagar, radar Niklas Nilsson upp.

Textilier som inte längre lämpar sig för fortsatt bruk sorteras och används som sekundär råvara i en ny tillverkningsprocess.

Hur har gensvaret sett ut så här långt?

– Tidigare var det bara en liten, liten del textilier som lämnades in. Sedan lagen trädde i kraft har vi fått in jättemycket, allt det här bara sedan den 2 januari, säger Niklas Nilsson och visar högen som vuxit sig stor på en vecka.

– Det kommer att organiseras upp lite bättre med vagnar, för att det ska gå att tömma smidigare, tillägger han.

Svårt veta behovet av tömning

Så här i inledningsskedet vill dock Niklas Nilsson förvarna om att både den här containern och de mindre insamlingsbehållarna vid återvinningsstationerna kan komma att bli fulla.

– Det är ju så nytt, så det är svårt att veta med vilken intervall de behöver tömmas av de privata aktörerna, för det här har ju inte kommunen med att göra. Det kommer bli volymer, det ser vi ju här redan nu, och det kommer märkas också i det brännbara när textilierna försvinner därifrån.

Fakta

På de här orterna finns det privata containrar idag:

Hultsfred, Ekeberg 1 Emmpatus

Hultsfred, Slätten 1 Emmpatus

Hultsfred, Godsmagasinet 3 Emmpatus

Målilla, Skeppet 2 Human Bridge och 1 Emmpatus

Rosenfors 1 Emmpatus

Mörlunda, Kyrkvägen 1 Emmpatus

Mörlunda, Furuängsvägen 1 Emmpatus

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: