All el är dragen, sista spiken islagen och sista penseldraget taget.
– Slutbesiktningen var klar strax innan jul. Det betyder att vi har en brandstation i Järnforsen som inte är 70 år gammal, utan att det är modernt och uppfyller kraven, vilket inte den gamla stationen gjorde, säger Jan Oskarsson, fastighetsingenjör på Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB.
Flytta brandbil och larmställ
I dagarna ställdes möblerna på plats och brandmän har tillfrågats om att inreda, märka upp skåp och gamla fotografier och annan kuriosa ska flyttas med. Själva flytten är bokad till den 29 januari.
– Då flyttar personalen sina larmställ, brandbilen och annat som ska med, så avslutar vi kvällen med lite samling. Sedan blir det en officiell invigning den 15 februari så intresserade får komma och titta.
Vad tänker du kring att Järnforsen fått en helt ny brandstation?
– Det är ju superlyxigt. Det är dem väl unt, de har haft en lokal som inte lever upp till några krav egentligen. Vi har sett att rent arbetsmiljömässigt håller det inte att vara där, utan nu får de en vagnhall med separat omklädningsrum, dusch och personalrum med omklädning för både kvinnor och män.
För tillfället har man inga kvinnor i brandvärnet i Järnforsen, men förhoppningen är att nå dit.
– Vi kommer marknadsföra verksamheten i samband med invigningen för att försöka rekrytera personal. Vi saknar egentligen två, men har väntat med att gå ut med annons eftersom den här stationen var på gång och den gamla inte var tilltalande, säger Ulf Bowein.
Tagit höjd för nya krav
Med de åtgärder som gjorts räknar man med att stationen ska vara bra även om 30-40 år.
– Det kommer ju hela tiden nya krav, som vi tagit höjd för, säger Jan Oskarsson. Bland annat att stationen ska kunna fungera som någon form av värmestuga om det kommer nya stormar, som den vi hade för 20 år sedan. Då finns det möjlighet att kunna ha på ström med dieselaggregat.
Men, framför allt ligger fokus på personalens arbetsförhållanden, det man i branschen kallar ”Friska brandmän”.
– Det handlar bland annat om att undvika kontaminering, så skitiga saker aldrig kommer in i rena omklädningsrum för att undvika cancerogena ämnen. På den gamla brandstationen stod man bredvid brandbilen och klädde om. Där är bara ett utrymme med toalett och dusch som inte renoverats sedan 1940-talet. Så den gamla byggnaden var i jättedåligt skick och inte för att ha verksamhet i egentligen, säger Michael Hesselgård.
Landets modernaste
Enligt honom och Ulf Bowein är det ingen överdrift att tala om brandstationen i Järnforsen som en av landets modernaste.
Förmodligen rent av den modernaste som används av ett brandvärn.
– Det är verkligen toppmodernt och en satsning för framtiden. De flesta brandvärn har ju inte Friska brandmän-konceptet, men vi har ett värn med kompetens för att rökdyka eftersom Järnforsen samarbetar med Kvillsfors, säger Ulf Bowein.
– Det är vår ambition, eftersom kommunen satsat och byggt det här, de har fått en bra brandbil och bra utrustning, så ser vi möjligheter – även om det inte blir en beredskapsstation kan vi använda dem mer än ett normalt värn, som en resurs mot Virserum och Rosenfors som vi redan säger, det vill säga Målilla/Mörlunda.
Vad har ni fått för reaktion från brandmännen?
– De har inte sett det än, någon kanske har tittat in genom ett fönster, men inte sett det färdigt inifrån.