Under veckan finns en utställning om förintelsen på Hultsfreds biblioteket. Utställningen har elever från samhällsprogrammet gjort efter att de i höstas besökte Polen. Foto. Biblioteket i Hultsfred.
I höstas reste årskurs tre på från samhällsprogrammet vid Hultsfreds gymnasium till Polen. Resan var en del av historie- och religionsundervisningen, och har efter hemkomsten mynnat ut i föreläsningar och nu fyra utställningar om förintelsen på Hultsfreds bibliotek.
– Det är viktigt att vi fortsätter att prata och lyfta fram det här. Det finns så många strukturer i förintelsen som man kan ta lärdom av idag, berättar Andrea Johansson som undervisar i både historia och religion på gymnasiet och var med på resan.
– Tanken var att vi skulle göra en sorts tidsresa genom Polen, från andra världskriget och fram till idag ungefär. Vi besökte bland annat Andra Världskrigsmuseet i Gdansk, koncentrationslägret Stutthof, Solidaritetsmuseet och Mariakyrkan, säger Andrea.
Visas på biblioteket under vecka fem
Under vecka fem kommer fyra utställningar som eleverna gjort att visas på Hultsfreds bibliotek.
– Efter resan har eleverna arbetet med på olika sätt med det vi upplevde där. Dels har de varit på olika ställen och berättat om resan, hos Lions i Målilla, Barn- och utbildningsnämnden och hos styrelsegruppen för ungdomsinflytande i Hultsfred. Nu har de arbetat i grupper och gjort fyra utställningar på olika teman. Det har varit viktigt att få bearbeta alla intryck, all fakta och alla känslor som man fått på en sådan här resa.
Andrea berättar att en av grupperna valt att i sin utställning berätta om Polen innan kriget. Vilka grupper som pekades ut, och hur ett folkmord kunde påbörjas. En annan grupp har fokuserat på de ghetton som människor tvingades leva i. En tredje grupp berättar om Auschwitz och en fjärde om olika massakrer som utfördes i Polen under kriget.
Att få besöka platserna istället för att bara läsa om det är både viktigt och jobbigt.
– Det är alltid tufft att besöka ett koncentrationsläger. Man får en känsla och tanke när man läser om det i en bok, men när man går på marken och i barackerna där det har skett, då ger det ett annat avtryck. Det känns mer för eleverna.