Länsväg 676 mellan Torp i Mörlunda och Gårdveda i Målilla anses vara bortglömd. Underhållet är dåligt, eller snarare obefintligt om du frågar KD-politikern Lennart Davidsson som använder vägen flitigt.
– Jag är inte ensam om att tycka vägen är dålig, jag hör det från flera håll, säger han.
En irritation har länge legat och gnagt. Det var när Trafikverket planterade drygt 60 alléträd mellan Lilla Sinnerstad och Gårdveda som ilskan växte sig ännu starkare.
– Klart man blir konfunderad. Vägen är knappt farbar, på sina håll är den så nedkörd att det är en nivåskillnad på runt 16 centimeter från mitten och till ena hjulspåret. Och det har inte med tjällossningen att göra. Det är så här jämt, alla årstider, skyndar han sig att tillägga.

Han kan inte låta bli att ifrågasätta prioriteringen. Även om han i rollen som kommunpolitiker är fullt medveten om att pengarna kommer från olika kassor.
– Frågan är ändå berättigad. Man hänger väl inte upp tavlorna innan husgrunden är klar. Hade det inte varit bättre att göra i ordning vägen, än att plantera träd? Pengar är pengar, varför inte gjort vägen farbar först, sedan satsa på lull-lullet. Man har börjat i fel ordning tycker vi som bor och verkar i bygden och använder vägen regelbundet.
Inget vägunderhåll i närtid
Nu har det gått så långt att det enligt Lennart Davidsson skrapar i bilen, om man inte parerar ojämnheterna rätt.
– Vägen är dålig även hitom Kristineberg, från Mörlunda sett. Det är ”puckelpist” i stort sett på vägbanan. Vägunderhåll finns heller inte med under tre års tid i Svevias plan. Jag tänkte, någon måtta får det var på dumheterna. Man kan inte vara snälla och bara säga ”ja och amen till allting”.
Hjalmar Österberg, som driver Målilla Älgpark, ställer sig bakom att vägen måste göras i ordning.
– Det är väl ungefär en mil som måste göras, så det är förstås lite pengar, men tänk vilken budget Trafikverket har, säger han.
Vad tänker du om de nya alléträden?
– Vi är förstås tacksamma för att de gör i ordning allén så det ser trevligt ut när våra turister åker hit. Jag förstår att de är glada för den, för den är fin.
– Men, tillägger han, vi är minst lika måna om att asfalten är bra. Den borde prioriteras.
Trafikeras av 15 000 gäster
Älgparken har 15 000 gäster som kommer på den här vägen varje sommar.
– Många klagar på vägen. Vi har inte ens sett en tidsplan för när det ska göras, så jag är orolig att det kan dröja tio år, säger Hjalmar Österberg som också fått till sig att de med låga bilar skrapar i på grund av nivåskillnaderna i asfalten.
Dessutom ser han hur vägen används av jättemånga arbetsfordon med skogarna och jordbruket i nära anslutning.
– De behöver riktig asfalt för annars tappar de grejer har jag märkt, som jag får städa.
Vattningen av träden är ett annat problem båda fasar för, när sommarturismen och jordbruksarbetet kommer igång.
– De har satt nya träd tidigare där det saknats i allén och de vattnas regelbundet av Trafikverket. Med alla de här träden behöver de en tankbil som lär blockera vägen medan arbetet pågår. Då vet vi inte hur det ska gå med all trafik på den smala vägen.
Här kan du läsa projektledaren och miljöspecialistens svar på kritiken.