Vårterminens starta eget-kurs har dragit igång på Campus Hultsfred. Den här gången är det elva elever som har anmält sig.
– Jag kan inte komma ihåg att vi har haft fler elever under de här tre åren som jag varit med, säger Pär Kågefors, campuschef på Campus Hultsfred.
På tisdagskvällen drog starta eget-kursen igång och det är ett samarbete mellan Campus i Småland och näringslivsenheterna i Hultsfred, Vimmerby och Västervik.
I Hultsfred är det elva deltagare anmälda och de kommer lära sig hur man startar eget och hur man utvecklar sitt företag och driver det framåt.
– Jag tycker att det är jätteroligt att intresset är så stort. Säg att kanske tre av deltagarna startar egna företag efter kursen och så småningom anställer någon, det tycker jag vore jättebra för att vara i en kommun som Hultsfred. Det vore kul om vi kan hålla den takten med ett gäng nystartade företag varje år, säger campuschefen Pär Kågefors.
Kurs under tio veckor
Kurserna ges på kvällstid, en kväll i veckan under tio veckor. Innehållet bygger på mångårig erfarenhet kring vad som är viktiga delar i företagandet. Externa föreläsare från till exempel skattemyndigheten, banker och försäkringsbolag deltar för att ge kursdeltagarna rätt kunskaper.
En av kursdeltagarna är Dadkhoda Lindström och han ser fram emot kursen och målet är tydligt.
– Jag vill starta ett eget företag och lära mig hur man gör och vilken väg man ska ta, säger Dadkhoda Lindström.
Föreläsningarna sker på plats eller via telebild och vid tisdagens första kurstillfälle var det Nathalie Liljegren, kontorschef på LRF Konsult i Västervik, som höll i trådarna i Västervik.
– Vi kommer köra både från Hultsfred och Vimmerby också. Vi brukar också försöka se till att alla kursdeltagare från Vimmerby, Hultsfred och Västervik träffas en gång och pratar öppet om sina idéer, säger Pär Kågefors.
"Ordet sprids"
Starta eget-kursen har man kört i Hultsfred under de tre senaste åren efter att man haft ett uppehåll.
– Vi har kört tre år i följd. Innan det hade vi ett uppehåll, det var svårt att få igång det. Det var för få som sökte och vår marknadsföring var kanske för dålig, säger Kågefors och fortsätter:
– Under de här tre åren har det fungerat jättebra. För varje år vi har starta eget-kursen så blir det automatiskt att ordet sprids och att fler människor pratar om det.
I år är det som sagt elva deltagare som går kursen.
– Jag skulle gissa på att det är rekord. Jag kan inte komma ihåg att vi har haft fler elever under de här tre åren som jag varit med.
"Kan vara en för stor chansning"
Sista kurstillfället är den 17 april och då har eleverna fått möjlighet att tänka efter om det är rätt att gå vidare med idén och starta eget företag.
– Förhoppningen är att de ska komma igång med sina företagsidéer. Om det inte blir så känner man kanske att idén är för svag och försöker samarbeta eller sälja in det på annat sätt. Det kan vara en för stor chansning i livet.