Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund berättade om hur arbetet går på Vartaområdet. Foto: Ossian Mathiasson
Det omfattande rivnings- och saneringsarbetet på Vartaområdet flyter på som det ska. På gårdagens kommunfullmäktige lämnade kommunchefen Lars-Erik Rönnlund senaste nytt.
– Vi hoppas väl att vi kan ha en detaljplan klar samma dag som slutrapporten lämnas in och blir godkänd, säger han.
I samband med gårdagens kommunfullmäktigemöte på Hultsfreds gymnasium passade Lars-Erik Rönnlund på att informera om den aktuella statusen gällande rivningen och saneringen av Vartaområdet i Hultsfred.
– Det som pågår just nu är den stora fräsningen av alla golvytor. Man fräser bort allt bly och för att kunna ta hand om massorna så måste det farliga avfallet bort. Tanken är att stora delar va betongmassorna ska återanvändas på området. När byggnaderna är rivna ska marken saneras eftersom det finns blyföroreningar i öppen mark, säger Lars-Erik Rönnlund och lägger till:
– Om allt går som det ska så kan vi kunna göra en slutrapport på Vartaområdet under 2019, då får vi bra industrimark som är sanerad och klar i centrala Hultsfred.
"Budgeten håller"
Totalt är det 60 miljoner kronor som man har räknat med att projektet ska kosta och det var länge oklart om man skulle riva alla byggnader på området eller bara en del av beståndet.
– Efter långa diskussioner ledde det till att vi i fullmäktige kom fram till att vi tar vår chans och river allt så vi blir av med gamla industribyggnader och kan förbereda för många års tillgänglighet med industrimark för ändamålsenliga industrilokaler. Den stora kostnaden i projektet är inte saneringen och föroreningarna av bly utan det är att krossa och riva massor. Det finns så otroligt mycket byggnader på 20 000 kvadratmeter. Och budgeten håller än så länge, säger han.
Just nu pågår markundersökningarna för fullt och enligt Rönnlund ser det bra ut.
– När man ska göra en sådan stor rivning så är den stora kritiska punkten att man måste plocka upp betonggolven och det mest spännande är vad man kommer hitta där under. Man har provborrat och gjort allt man kan för att lokalisera de stora källorna.
Fått klartecken till detaljplaneändring
Rönnlund berättar att man i samråd med Länsstyrelsen fått klartecken till att börja detaljplanera det framtida Vartaområdet redan nu.
– Det tar ganska lång tid med en detaljplan och vi är redan igång och diskuterar en del. Vi hoppas väl att vi kan ha en detaljplan klar samma dag som slutrapporten lämnas in och blir godkänd, då har vi kanske redan börjat sälja marken.