Hushållen som satsar på gröna och gula abonnemang är de stora vinnarna när kostnaderna för sophämtningen sänks i Hultsfreds kommun. Foto: ÖSK
Renhållningstaxorna ska sänkas rejält i Hultsfreds kommun. De stora vinnarna är kunder som bor villor med antingen grönt och gult abonnemang.
– Det är miljötänket som ligger bakom det. Man försöker styra över det till de gröna och gula alternativen, säger Åke Nilsson (KD), som är tekniska förbundet ÖSK:s ordföranden.
Hushållen som källsorterar i flerfackstunnor kan jubla efter Östra Smålands kommunalteknikförbunds senaste förslag där de vill göra flera sänkningar av avgifter i renhållningstaxan från och med 1 maj och fram till 31 december 2019.
De högre avgifterna för de senaste åren har gett ett medvetet överskott då de ville få in pengar vid införandet av det nya fyrfackssystemet.
Nu är det gjort och man ser sin chans att sänka grundavgifterna.
– Vi sa redan från början att taxorna kommer behöva ses över, det var mängder av osäkerhetsmoment och olika parametrar när taxan togs fram. Allt handlar om att vi har samlat på oss en del pengar, vi har legat med lite högre avgifter men det var medvetet. Nu tycker vi att vi har samlat så pass mycket att vi kan göra förändringar, säger Åke Nilsson och fortsätter:
– Vi gör denna justering och sänker den fasta grundavgiften och styr över ännu mer på grönt och gult abonnemang. Det kan bli som så att fler går över från rött till grönt då rött har en ganska hög kostnadstäckning. Vi har hela tiden varit tydliga med att de med rött abonnemang ska ”straffas” med en lite högre avgift.
Både det gröna och det gula abonnemanget, som har 370-literstunnor, blir 33 procent billigare då det gröna går från 2 981 kronor till 2 018 kronor och det gula från 3 106 kronor till 2 062 kronor. Det röda alternativet får en relativt liten minskning från 3 794 till 3 419 kronor.
ÖSK:s förbundsdirektion vill att kommunfullmäktige antar den föreslagna renhållningstaxan för 2018 och 2019 att gälla från den 1 maj.
– Det här har ingenting att göra med att den tidigare entreprenören Renonorden överlåtit avtalet till GDL. Där ligger avtalet fast, det har vi inte petat i och det får vi inte heller göra. Det är en överenskommelse mellan GDL och Renonorden och vi har bara stått och tittat på, säger Åke Nilsson.