Annons:

Sök

Annons:

Hultsfred får marginellt högre betyg av företagen – stor oro för brottslighet

Svenskt Näringsliv presenterade på onsdagen enkätresultaten för sin mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Hultsfred går fram från 3,02 i betyg till 3,25 på den sexgradiga skalan. Betyget fyra motsvarar bra.

Annons:

I Sverige ligger snittet på 3,4 i betyg och i länet 3,33. Flera kommuner i Kalmar län får sämre betyg av sina företagare än Hultsfred. Mörbylånga är bäst med 4,46 och Vimmerby får 3,02 i betyg. 2016 gick Hultsfred 3,27 i betyg.

107 kommuner i Sverige är sämre än Hultsfred. Kommunens företag ger också företagsklimatet i hela Sverige lägre betyg än rikssnittet.

I Hultsfred pekar kommunens betyg uppåt inom flera av mätområden. 

Bland annat vill mer än varannan av företagarna se en bättre dialog mellan kommun och företagare. 34 procent vill ha fler bostäder – i Vimmerby ligger det på 70 procent. 42 procent vill se ökad samverkan mellan skola och näringsliv, 41 procent vill ha snabbare handlingstider och 48 procent vill ha bättre förståelse för företagande bland tjänstemän och politiker. 43 procent vill anpassa utbildningar efter företagens kompetensbehov.

Övervägt att flytta

En av fem Hultsfredsföretagare har övervägt att flytta sin verksamhet. Var femte tycker också att kommunen bedriver verksamhet som företagare skulle vilja utföra.

38 procent har inte lämnat in klagomål till kommunen – av rädsla för att det ska påverka företaget negativt. De allra flesta av dem har resonerat så en gång, medan ett antal gjort det ofta. 

Mer byggbar mark för verksamheter och ökad konkurrensutsättning av kommunala verksamheter är det Hultsfredsföretagarna efterfrågar minst. Det handlar om var femte respektive var sjunde som tycker det.

Lågt betyg för upphandlingar

Under de senaste fem åren anser var fjärde att företagsklimatet har blivit bättre, 44 procent att situationen är oförändrad och var femte att det blivit sämre.

Politikernas attityder till företagande får 3,55 på den sexgradiga skalan, vilket är högre än rikssnittet. Däremot får tjänstemännens motsvarande attityd bara 3,16, vilket i sin tur är lägre än rikssnittet. Medias attityd gentemot företagarna har förbättrats och får 3,63.

Kommunens service till företag får 3,01, vilket är lägre än i Sverige i övrigt. Kommunens upphandlingar får låga 2,66 och konkurrens från kommunens verksamheter får 3,81. Det är något som ökat de senaste åren.

Oro för brottslighet

Tillgången till kompetens (2,46) är mycket låg, enligt Hultsfredsföretagarna.

Vägnätet, tåg och flyg, får mycket låga 2,22. Tele- och it-nätet däremot får 3,33. 

Många Hultsfredsföretagare anser att brottsligheten har ökat. 42 procent anser att den har ökat, 31 procent att det är oförändrat och två procent tycker att brottsligheten har minskat. 

Nästan varannan företagre ser brottslighet som ett problem i viss utsträckning. Var sjunde som ett problem i hög utsträckning. Nästan var tredje tycker inte att det är något problem över huvud taget. 

De brott man anser det vara högst risk att utsättas för är rån eller inbrott, bedrägeri, snatteri och skadegörelse.

Först i höst släpps företagsrankingen, som baseras på svaren i enkäten.

Fakta

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: