Annons:

Sök
  • Kommunen tar AI till hjälp –

    Ghaith Kassab är verksamhetsutvecklare och nu också projektledare för införandet av AI-Transkribering inom socialförvaltningen. Foto: Lotta Madestam

  • Kommunen tar AI till hjälp –

    IFO gick igång som ett pilotprojekt. "Tanken är att det ska användas inom hela socialförvaltningen på sikt", säger Ghaith Kassab. Foto: Lotta Madestam

Kommunen tar AI till hjälp – "Ska både effektivisera och förbättra"

Kommunen har börjat ta AI till hjälp. Arbetet har gått igång med ett pilotprojekt, där målet är att omfatta hela socialförvaltningen.
– Ambitionen är att vi både ska effektivisera och förbättra, säger Ghaith Kassab, projektledare.

Annons:

Ghaith Kassab, 24, lämnade Växjö för att bli verksamhetsutvecklare på Hultsfreds kommun för ett år sedan. Ett av hans första projekt har varit att införa AI-Transkribering. Med det menas att artificiell intelligens omvandlar talat språk till text.

– Teknologin gör det möjligt att snabbt och exakt transkribera samtal, möten och andra muntliga interaktioner, säger Ghaith Kassab, utbildad datateknikeringenjör.

Det blev skarpt läge i förra veckan genom att IFO, Individ- och familjeomsorgen, gick igång som ett pilotprojekt för att utvärdera verktyget.

– Det är där man ser det största behovet. Efter testperioden på två-tre veckor kommer beslut tas om projektet ska fortgå eller avslutas, beroende på resultatetet. Tanken är att införa det inom hela socialförvaltningen, i så fall är vi nog där om tre-fyra månader.

Fördelarna är många

Ghaith Kassab har inga svårigheter presentera en rad fördelar med AI-Transkribering, som han vill framhålla inte bara är tänkt att effektiviserar och förbättrar socialförvaltningens arbetsflöde, utan också är ett steg mot bättre service för invånarna.

– Digitalisering handlar inte bara om teknik, det handlar om att skapa bättre möjligheter för våra medarbetare och ge individer en mer kvalitativ och trygg service. Vi vill se hur vi kan frigöra mer tid för det sociala arbetet och förbättra kvaliteten på våra insatser. Genom att automatisera delar av vårt administrativa arbete får vi mer tid att fokusera på det som verkligen är viktigt – våra individer.

Mänskliga fel

För med verktyget ska det manuella arbetet minskar avsevärt, understryker han.

– Personalen slipper spendera timmar på att skriva anteckningar och kan istället använda sin tid till det sociala arbetet. Det leder till en effektivare användning av resurser, en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna och det minskar risken för mänskliga fel, säger Ghaith Kassab och tillägger:

– Att minskar risken för fel i dokumentationen är särskilt viktigt inom socialtjänst, där korrekt och fullständig information är avgörande för att fatta välgrundade beslut som påverkar individernas liv.

Hur har de anställda reagerat på initiativet att ta hjälp av AI?

– De har varit väldigt nöjda, de tycker om den här tekniken. Man ser resultat av andra kommuner, som redan gått igång med det. Vi har tittat på hur det fungerat för dem, vad de har för nytta av det och därför beslutade vi oss för att börja med det här.

Ser du någon risk med att införa AI-Transkribering?

– Det är därför vi testar nu, för att se om det dyker upp någonting, men idag ser vi ingen fara med det. Det är ett spännande projekt och testandet av AI-Transkribering är ett viktigt steg i vår strävan att skapa en modern och effektiv socialförvaltning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: