Under lång tid hade det förts samtal om tekniska lösningar för att kunna erbjuda invånarna att följa debatt och beslut i kommunfullmäktige via en webbsändning – till att det våren 2022 blev möjligt. Då var försöksperioden över och man betraktade satsningen som långsiktig.
– Börje Helgesson (L) lade motioner i ärendet redan på sin tid, men han fick inte stöd för det. Det var tyvärr inte självklart, utan det var både en administrations- och kostnadsfråga, säger Anders Andersson (KD), som gillade idén och därför satte fokus på den när han blev ordförande.
De digitala besöken har ökat stadigt
Erik Waldemarson är konferensvaktmästare och den som har koll på statistiken som visar en stadigt uppåtgående kurva. Det är inte oväntat mycket högre digitalt deltagande än vad man ser fysiskt på plats.
– Nu är det så självklart att det ska finnas, det är en tillgänglighetsfråga tycker jag, säger Erik Waldemarson, som också är teknikansvarig för ljud medan kollegan Pontus Karlsson sköter bildtekniken.
Hur vill du sammanfatta siffrorna?
– Det går väldigt mycket upp och ner, det är väldigt ärendestyrt utifrån vad som intresserar folk. Man ser exempelvis tydliga toppar kring vindkraftsbeslut och vi ser en peak där Järnforsens skola och skolskjutsarna behandlades (1 349 deltagare totalt sett). Generellt ligger vi stabilt, ytterligare stabilare under 2024 än vad vi gjorde året innan.
Rekordet över 3 000 besök
Rekordet sattes i november 2023 med 3 035 besök totalt, men bara 80 live så en betydande del ser sändningen i efterhand. Medan sändningarna under förra året lockat mellan 176 och 353 deltagare.
– Ska vi få 2024 rättvist skulle vi göra en ny mätning om ett år, när de legat ute samma tid. För det är inte ovanligt att man ser sändningar långt senare, säger Erik Waldemarson, som säger sig få mycket positiv respons.
Även Anders Andersson är nöjd över att fullmäktigedebatterna når så många, som han säger, vanliga medborgare.
– Det är höga siffror, man kan inte tänka sig att dra ihop så många människor fysiskt. Även den lägsta siffran från förra året, 176 är mycket folk om man skulle dra ihop dem i Valhall.
Flera nyheter senaste sändningen
Tekniken har förbättrats kontinuerligt, bland annat har man bytt kameror för att få bättre bild och vid senaste sändningen var det premiär för ny media.
– Det var första gången vi använde en fin introfilm från kommunen, vi har slut- och pausbilder och sedan mars-sammanträdet visar vi också namn och partilogga i bild när politikerna går upp i talarstolen. Så lite mer tv-likt, skulle jag säga, uppger Erik Waldemarson.
– Det välkomnas, tillägger Anders Andersson, för även att det livesänds är risken att det blir kommunalgrått, där politiken upplevs grå och stel. Nu stärker vi upp det, så jag tror vi överträffar ett flertal av landets kommuner.
Vad innebär det i kostnad för kommunen?
– Just satsningen som vi gjort nu under våren har inte inneburit någon kostnad i inköp, utan materialet som vi börjar använda är material som kommunen använt till andra saker, bland annat marknadsföringsfilm och bilder till den årliga kalendern. Jobbet för att anpassa materialet och utseende för sändningarna har vi på kultur och fritid gjort själva, så det enda inköp som gjorts är kamerorna för 50 000 kronor. De köptes in för användning i kommunal verksamhet, men det gjordes redan förra sommaren, berättar Erik Waldemarson.
Vad hoppas ni att förbättringarna ska leda till?
– Att vi behåller de redan bra siffrorna och gärna ökar antalet tittare och jag vill dessutom att man ska känna stolthet över sin kommun, över att vi ligger i framkant, säger Anders Andersson.
Ser många fördelar
Han ser satsningen i första hand som en demokratifråga där livesändningarna ökar möjligheten att följa politiken – och minska avståndet mellan det politiska arbetet i kommunfullmäktige och medborgarna.
– Hinner man inte se det på måndagskvällen kan sammanträdet ses i efterhand, det går att spola till det som intresserar eller se hur en specifik politiker man röstat in ställer sig i de olika frågorna. Många kommuner och även regionen tar bort länkarna, medan vi låter vår ligga kvar för möjligheten att se det även lång senare. Det är positivt.
Det finns ingen specifik summa avsatt för webbsändningarna utan det ingår i fullmäktiges budget.