Marie Stjernström, sektionschef på IFO Vuxen, kan inte uttala sig i enskilda fall och pekar på att socialtjänsten inte är en bostadsförmedling. Foto: Ossian Mathiasson
Hemlösa Rolf Karlsson och Per Nero vill ha hjälp från Hultsfreds kommuns sida men känner sig bortstötta.
Marie Stjernström, sektionschef på IFO Vuxen, kan inte uttala sig i enskilda fall men oavsett situation kan de inte bistå med bostad.
– När det gäller bostad så är inte socialtjänsten en bostadsförmedling, säger hon.
De hemlösa Hultsfredsborna Rolf Karlsson och Per Nero anser att de inte får någon hjälp från Hultsfreds kommun att hitta ett permanent boende. De har besökt kommunhuset vid flera tillfällen utan att få något gehör. Nu bor de på golvet i en industrilokals kök, tack avre att den lokale företagaren Inge Hyckenberg öppnat sitt armar.
Marie Stjernström, sektionschef på IFO Vuxen, är tydligen med att hon inte kan prata om enskilda personer utifrån sekretess, bara rent generellt om vad som gäller vid bostadslöshet och hur socialtjänstens ansvar ser ut.
– Socialtjänsten har det yttersta när en person inte kan tillgodose sina behov på egen hand. När det gäller bostad så är inte socialtjänsten en bostadsförmedling. Det är var och ens eget ansvar att ordna med bostad och kolla sina egna möjligheter. Sen kan det finnas speciella skäl som gör att det föreligger speciella svårigheter för en person. Annars är det väldigt strikt, det har högsta förvaltningsdomstolen slagit fart, att socialtjänsten inte ska vara någon bostadsförmedling, säger Marie Stjernström.
"Stöter inte bort några"
De fixar inte bostad till någon bara för att man är bostadslös men de hjälper gärna till, enligt Stjernström.
– Saknar man egen bostad så har man ett ganska långt eget ansvar. Först handlar det om att själv uttömma alla möjligheter till att lösa det. Det kan handla om att ta kontakt med hyresvärdar, söka bostäder, kolla upp om man kan bo tillfälligt på ett vandrarhem eller något i den stilen, säger han.
Kan kommunen göra något?
– Ja, vi sitter med personer och ringer, tar fram telefonnummer till hyresvärdar och kan låna ut telefon och stötta dem. Om man saknar pengar kan man ordna sig ett boende och ansöka om kostnaden med hjälp av ekonomiskt bistånd.
Ni har inte varit emot några personer som har kommit in till er?
– Absolut inte, vi stöter inte bort några personer. Ibland tycker vi att personer har förmåga att göra saker men det tycker inte dem. Kommer man hit och förväntar sig något så får man kanske inte exakt den hjälpen, vi erbjuder kanske något annat. Då blir personer missnöjda men vi stöter inte bort några personer.
"Ingen ska behöva vara hemlös"
Stjernström tycker inte att hemlöshet är ett stort problem i Hultsfred.
– Nej, det tycker jag inte. Hultsfred har så pass många privata hyresvärdar att de flesta kan få en lägenhet.
Vad är din känsla när du får reda på att människor bor på gatan i Hultsfred?
– Det är något som vi ska motverka. För det första så är det jättetragiskt, ingen ska behöva vara hemlös och sakna tak över huvudet. Och det anser jag inte att någon behöver göra i Hultsfred. Ingen ska känna att man blir bortstött av oss, vi finns till för att stötta.
Enligt socialtjänstlagen ska människor tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Är det här värdigt?
– I begreppet skälig levnadsnivå så ingår det att ha ett eget boende, så är det. Vi kan inte ge ett hyreskontrakt men vi kan hjälpa till och stötta för att personer ska kunna erhålla ett eget kontrakt.
Vad kan ni göra i nästa steg?
– Vi kan inte ta något nästa steg, det bygger på att en person vill ha och tar en kontakt med oss. Får vi en hint om att någon befinner sig i en utsatt situation så försöker vi ta en kontakt och tala om att vi finns och vad vi kan göra. Sen är det upp till den enskilde att välja.
Men de vill ha hjälp?
– Då får de ta en kontakt med oss.
Kan kommunen fixa en lägenhet?
– Hjälpa till och söka lägenheter, absolut.