Pontus Karlsson är ett lysande exempel där en praktikplats gav både jobb och självkänsla. "Innan var jag långtidsarbetslös, det mår man inte bra av", säger han.
Foto: Privat
Under hela det här året sätter kommunen särskilt fokus på att få fler av de unga mellan 16 och 29 år i arbete eller studier. Man kan säga att själva startskottet gick i går genom att kommunen riktade en uppmaning till företag, föreningar och alla egna verksamheter att bli delaktiga och hjälpa till för att få fler unga i sysselsättning.
– Vi har jobbat med det här i ett år för att analysera vilken metod vi kan använda för att ge unga en chans, säger Lars Rosander, som kan konstatera att problematiken funnits i ett antal år.
– Det är därför vi som kommun kraftsamlat, så vi vet vilka de är och kan göra individuella insatser. Många av de här unga är inte ens inskrivna på Arbetsförmedlingen, tillägger han.
”Riskerar ett långvarigt utanförskap”
Satsningen har fått namnet ”Ge en ung en chans!” Det kan handla om att erbjuda en praktikplats eller praoplats, ta emot studiebesök på arbetsplatsen eller att coacha en ungdom. Kommunen har tagit fram speciella stöd som ska underlätta för arbetsgivare som vill vara med och ge en ung en chans.
– Vi har haft det uppe många gånger i Näringslivsrådet och det finns fullt stöd från deras sida också. Företagen ser att det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för den här gruppen som riskerar ett långvarigt utanförskap.
Vad säger du om vetskapen att det är tio procent av de unga i kommunen som varken studerar eller arbetar?
– Det är fakta och något vi försöker göra något åt med kampanjen. Det är viktigt att som ung komma ut i samhällslivet annars kan det leda till så mycket negativt med fortsatt utanförskap, sociala problem och kanske kriminalitet i en förlängning, säger Lars Rosander.
En av tio betyder ungefär 185 unga. Målet är att minska antalet utan arbete eller studier med 20–30 procent det här året.
Vad tror du om förutsättningarna att lyckas?
– Det är alltid svårt att säga, men i och med att det är förankrat i många företag som är beredda att göra en extra insats, så hoppas jag och tror att många kommer få praktikplatser.
Det här låter unikt, vad är din uppfattning kring om andra kommuner gjort liknande insatser?
– Jag har inte hört talas om att någon annan kommun satsat på det här viset, sedan är behovet större här och vi har identifierat dem och ser att det förhoppningsvis kan leda till en positiv utveckling. I vanliga fall kanske man bara tittar på Arbetsförmedlingens statistik och utgår från de som är inskrivna där, så de får komma i olika projekt, men dess värre har vi som sagt många som inte finns i någon statistik – det är de vi ska nå i det här, säger Rosander.
Ett lysande exempel
Pontus Karlsson, 34 år från Hultsfred, är ett exempel på en insats som lyckats. Han hade varit långtidsarbetslös när han 2017 fick praktik som gav värdefull arbetslivserfarenhet.
– Tio månader senare fick jag anställning, idag jobbar jag som konferensvaktmästare på kultur- och fritid, säger han och tillägger att han trivs bra med både jobb och kollegor.
Vad har den möjligheten betytt för dig?
– Att få ett jobb och få känna att man bidrar till något gjorde mycket för självkänslan och egenvärdet. Innan mådde jag psykiskt dåligt, gick hos psykolog och fick behandling för mitt psykiska mående. Det har rätat upp sig ganska ordentligt sedan jag kom i jobb.
Så vad tänker du om kommunens satsning på unga?
– Det ligger mycket bakom det de säger. Nu är ju jag lite partisk, men jag tycker kommunen tar ett bra grepp. Det är ett väldigt viktigt initiativ just eftersom vi har många i kommunen som är utanför och har hamnat snett.
Tufft socioekonomiskt läge
Satsningen "Ge en ung en chans!" är en del av kommunens program "Rikare kommuninvånare" med visionen att öka livskvalitén för invånarna i Hultsfreds kommun.
Bakgrunden är att Hultsfreds kommun befinner sig i ett tufft socioekonomiskt läge. Mer än en tredjedel av barn och unga i kommunen bor i hushåll med låg ekonomisk standard. Andra siffror visar att kommunen ligger på sju av åtta i en mätning av socioekonomiskt riskindex och 34 procent av invånarna saknar tillit till andra, enligt kommunen.
En tredjedel av ungdomarna i kommunen går ut gymnasiet utan slutbetyg. Av de unga mellan 16–29 år som varken arbetar eller studerar är fler än hälften inrikes födda och fler än hälften har inte körkort. Cirka 40 procent har någon typ av yrkeserfarenhet.