Annons:

Sök

Annons:

Pengar ska ha försvunnit på boende – så ska man undvika att det händer igen

Pengar uppges ha försvunnit från en plånbok på ett boende i kommunen. Foto: MostPhotos

Pengar ska ha försvunnit på boende – så ska man undvika att det händer igen

Kommunen är klar med sin utredning enligt Lex Sarah, sedan en anhörig slagit larm om att det försvunnit pengar ur en plånbok på ett boende. Nu listas en rad punkter för att det inte ska hända igen, dock görs ingen anmälan till IVO.

Annons:

Enligt uppgifter i socialförvaltningens beslut ska en anhörig till en brukare på ett av kommunens boende ha lämnat en plånbok med 900 kronor i till två personal, som uppges ha låst in pengarna i ett medicinskåp. Dock fanns det bara nio kronor kvar när kontaktpersonen tittade nästa månad.

”Anhörig har inte kunnat lämna namn på personal och har heller inte sett dem efter den händelsen”, står det i beslutet.

Pratat med all personal

Under utredningen har det varit samtal med all personal som arbetade den aktuella dagen, om de mottagit pengarna eller sett någonting. Alla uppges ha svarat nej.

”Ingen har heller sett pengar eller någon plånbok i den enskildes läkemedelsskåp”, uppger de.

Trycker på rutinerna

Omgående gick man igenom rutiner kring handhavande av pengar med all personal, det kommer även göras på APT. För att det inte ska hända igen ska det i fortsättning skrivas på ett kassablad när pengar tas emot, så det kan ligga med i skåpet ihop med pengarna. Pengarna ska låsas in i den enskildes värdeskåp och både anhörig och brukare ska informeras om värdeskåp och handhavande vid inflyttning, både av enhetschef och kontaktperson.

– Åtgärderna anses vara tillräckliga och händelsen anses inte vara så allvarlig än att det kan hanteras inom befintlig verksamhet. Därför kommer vi inte göra något vidare med detta, säger Anna Edvardsson, socialnämndens ordförande, (C).

Är det vanligt att pengar försvinner från boenden?

– Nej, inte så ofta pengar, vad jag kommer ihåg, säger Jonny Bengtsson, andre vice ordförande, (S). Däremot har det försvunnit medicin. Därför har det satsats på elektroniska lås på medicinlådorna och det förs journal på varför man är inne och vilka mediciner som getts. Lite stölder har det också varit av narkotikabaserade medel. Men numera blir man registrerad, genom de elektroniska låsen, därför är det lättare att gå tillbaka till rätt person.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: