Annons:

Sök

Annons:

Syab i Hultsfred tar nästa steg – satsar på företagsutbildningar

Charlotte Ottosson, Rickard Hermansson och Fredrik Persson utvecklar Syabs verksamhet som nu också kommer innehålla företagsinriktade utbildningar vid sidan av gymnasieutbildningen. Foto: Ossian Mathiasson

Syab i Hultsfred tar nästa steg – satsar på företagsutbildningar

Sedan 1999 har Syab i Hultsfred utbildat gymnasieelever som ska komma ut i transportbranschen. Nu tar de nästa steg och utvecklar verksamheten genom att erbjuda företagsinriktade utbildningar mot åkerinäringen och industrin.
– Vi har sett att behovet är jättestort, säger verksamhetschefen Rickard Hermansson.

Annons:

Om man funderar på att byta karriär finns det många branscher som skriker efter arbetskraft. En sådan är transportbranschen och situationen blir allt mer akut. Enligt branschorganisationen Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) behövs 3 600 lastbilsförare de närmaste sex månaderna och hela 50 000 nya förare de kommande tio åren.

"Blivit dags att utveckla"

Behovet av transporter i samhället ökar ständigt och det finns en stor efterfrågan på utbildade lastbilsförare. Nu väljer Syab i Hultsfred att möta behovet och lägger ett stort fokus på företagsinriktade utbildningar. 

– Vi har funnits i Hultsfred sedan 1999 och hållit på med gymnasieutbildningar i snart 20 år. Det har blivit dags att utveckla verksamheten då all kompetens redan finns. Vi har sett att behovet är jättestort och det finns ingen plats för att gå sådana utbildningar i regionen om man bortser från Kalmar, säger platschefen Rickard Hermansson. 

Tillsammans med Syab i Kalmar har de 40 anställda, varav fem av dem är stationerade i Hultsfred. I Kalmar finns det redan ett brett utbud av utbildningar. 

– Tanken med utbildningar riktade mot företag har funnits i några år. I våras fattade vi beslutet och gick då från fyra till fem anställda i Hultsfred. Vi satte upp en målbild där vi sa att vi ska komma igång med sådana utbildningar inom både åkeri- och industrisektorn. När vi har all kompetens inom företaget och är så breda vill vi satsa i Hultsfred, säger Rickard Hermansson. 

Många olika utbildningar

En grundläggande YKB-utbildning ska dra igång i mitten av november och den riktar sig till personer som har tagit ett C- eller D-körkort och vill börja jobba yrkesmässigt. Man får ett yrkeskompetensbevis och då kan man jobba som yrkesförare. 

Några veckor tidigare drar Syab igång en truckutbildning i Hultsfred, som vänder sig till personer som har en önskan att få framföra truck. 

Det finns även tankar på att sjösatta satsningar på olika typer av maskinutbildningar, bland annat hjullastare med fokus på godshantering och anläggning, mobila arbetsplattformar, kranar och traverser. Det gäller även ADR-utbildningar för att kunna transportera farligt gods med vägfordon. I det fallet krävs utbildning ide regler som rör deras arbetsuppgifter och ansvarsområde.

– Både truckutbildningen och den grundläggande YKB-utbildningen har lagts ut, säger Hermansson. 

Fullt i varje årskurs

Ansökan till den tredje omgången av vuxenutbildningen för bussförare i Hultsfred har också öppnats. Kursen startar i januari, pågår i 25 veckor och jämfört med tidigare år kan antalet utbildningsplatser bli fler. 

– Söket började i måndags och vi har redan några som har lämnat in sina ansökningar i förtid. Det blir samma upplägg som tidigare och antalet platser kan komma att utökas från tio till tolv.

Trots storsatsningen med utbildningar mot företag kommer den gymnasiala utbildningen fortsätta precis som vanligt. 

– Gymnasiets transportutbildning rullar på med full fart. Vi har aldrig varit större än vad vi är just nu med 24 elever i varje årskurs. Det är jättestort, säger Hermansson. 

Hur förklarar du transportgymnasiets uppsving?

– Åkerinäringen har varit på oss och sagt att vi måste öka elevantalet. De är inte nöjda där.

Läraren Charlotte Ottosson lägger till:

– Det finns en stor brist på chaufförer och som elev kan man välja och vraka mellan många olika jobb efter gymnasietiden, säger Charlotte Ottosson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: