Annons:

Sök

Annons:

  • Ännu en planerad vindkraftspark stoppad – så motiveras beslutet

    Försvaret har sagt nej till Fred. Olsen Renewables planer på en vindkraftspark i Gällingsbo, söder om Mörlunda. Foto: Fred. Olsen Renewables AB

  • Ännu en planerad vindkraftspark stoppad – så motiveras beslutet

    Maik och Antje Rohde har kritiserat vindkraftsprojektet i Gällingsbo och gläds nu över beskedet att försvaret sagt nej. Foto: Lotta Madestam

Ännu en planerad vindkraftspark stoppad – så motiveras beslutet

Etableringen av en vindkraftspark i Gällingsbo i Mörlundatrakten stoppas. Försvaret har sagt nej till Fred. Olsen Renewables planer.
– Det är naturligtvis superpositivt, säger Maik Rohde, en av flera närboende som kritiserat etableringen.

Annons:

Fred. Olsen Renewables, med säte i Umeå, har utrett förutsättningarna att etablera en ny vindkraftspark i Gällingsbo, som ligger åtta kilometer söder om Mörlunda. Planen omfattar upp till 15 verk med en högsta totalhöjd om 270 meter.

I oktober gick projektet in i nästa steg i och med att allt var klart för samråd, som syftade till att lägga pusslet för hur ansökan skulle utformas.

Satt stopp för projektet

Nu kan Dagens Hultsfred berätta att projektet stoppats av Försvarsmakten.

– Det stämmer. Det beskedet har vi fått under våren i samrådet, där Försvarsmakten är en remissinstans, bekräftar projektledare Örjan Wennman.

Vad är bakgrunden till att projektet stoppas?

– Man bedömer att det kan medföra påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del. Det här är sådant som omfattas av sekretess av naturliga skäl, så varför och bakgrunden till det hela måste vara hemligt.

Vad innebär det här för planerna för Gällingsbo?

– Vår plan var att lämna in en ansökan under sommaren, den planen har vi pausat, så det kommer vi inte att göra. Däremot kommer vi undersöka möjligheten att gå vidare med projektet, med en annan tidplan. Då försöker vi anpassa projektets omfattning i form av antalet vindkraftsverk, placering av dem och hur höga de kan vara för att hitta en design som inte påverkar försvaret, utan att den kan accepteras, förklarar Wennman.

Örjan Wennman säger sig veta av erfarenhet att det går ibland.

– Vi försöker hitta möjligheten att samexistera mellan försvaret och nyproduktion av förnybar el. Det jobbar vi med nu, att hitta sådana vägar framåt.

"Handlar ju om deras investering"

Gill Hermansson Wolff är den som fattade beslutet i sin roll som tjänsteförrättande chef för sektionen för fysisk planering vid Försvarsstabens infrastrukturavdelning:

– Vi granskar alla remisser utifrån ett möjlighetsperspektiv och ser vi att det finns möjligheter till anpassning så kontaktar vi alltid avsändaren till remissen för att resonera kring eventuella ändringar så att det fungerar från båda håll, säger hon.

Bolaget uppger att de kommer titta på möjligheten att gå vidare med projektet, med en annan tidplan. Hur vill du kommentera det?

– Försvarsmakten har i det här fallet inte sett några möjligheter till anpassningar som skulle kunna möjliggöra en utbyggnad av vinkraftsparken i Gällingsbo utan att den riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresset för Försvarsmaktens militära del. Det är ofta så att bolagen trots att Försvarsmakten har framfört erinran mot en vindkraftsetablering väljer att gå vidare med sitt projekt i tillståndsprocessen. Det är deras beslut och handlar ju om deras investering. Försvarsmakten är en remisspart i tillståndsprocessen, det är sedan mark och miljödomstolen som fattar beslut, säger Gill Hermansson Wolff.

Närboende har varit negativa

Etableringen har mötts av kritik även från närboende. Bland annat har makarna Antje och Maik Rohde tydliggjort sitt missnöje. De köpte sitt hus i Virserumstrakten 1995. En plats de kommit att älska för dess mörker, tystnad, naturliga skönhet och djurliv – allt det de inte kunde hitta i Hamburg.

Nu har han mötts av beskedet att projektet är stoppat.

– Det är naturligtvis superpositivt, så det är med stor glädje vi mottar beskedet, säger Maik Rohde.

Kommer ni fira beskedet på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Men det kanske blir att vi går ut och njuter av tystnaden och lyssnar till fågelkvittret. Ett stridsflygplan i fjärran kan man stå ut med då och då – det är ändå bättre än ett vindkraftverk som snurrar dygnet runt.

I januari lämnade försvaret samma besked som fick Tekniska verken i Linköping att avbryta planerna på en park i Venatrakten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: