Annons:

Sök

Annons:

  • Säsongsstart: Åt första gubbarna i havregrynsgröten –

    Axelssons i Aby har inlett jordgubbssäsongen. Det är alltid något visst med första röda bären, tycker Patrik Axelsson. Foto: Lotta Madestam

  • Säsongsstart: Åt första gubbarna i havregrynsgröten –

    "Nu rullar det på. Idag plockar vi 40 lådor", säger Patrik Axelsson. Foto: Lotta Madestam

  • Säsongsstart: Åt första gubbarna i havregrynsgröten –

    I år har man satsat på en helt ny sort, Twist som är en söt och ganska fast sort för att passa värmen i Målilla. Foto: Lotta Madestam

Säsongsstart: Åt första gubbarna i havregrynsgröten – "Inget slår det"

Första jordgubbarna är färdiga. Axelssons i Aby har inlett årets säsong. Trots kyla och snålt med solstrålar. Enligt SMHI hade Målilla -5,4 grader den 5 maj, vilket är det lägst uppmätta i maj sedan 1984.
– Det har varit mycket frost i år, men vi har klarat det bra, säger gårdens ägare Patrik Axelsson, som har premiär på en ny jordgubbssort som ska passa varma Målilla.

Annons:

Förhoppningen var att börja sälja jordgubbar redan till förra helgen. Mognaden bromsades dock upp av det kylslagna vädret, så det fanns bara ett fåtal mogna i raderna av jordgubbsplantor.

– Vi var lite mer optimistiska, men mognaden tvärbromsade i slutet av förra veckan, säger Patrik Axelsson.

Men på onsdagen kunde han ge annat, mer positivt besked.

– Nu rullar det på. Idag plockar vi 40 lådor, så vi kommer ha i gårdsbutiken garanterat hela helgen och vi kommer köra ut till våra försäljningsställen till helgen, bland annat öppnar vi i Vimmerby.

Däremot körs det inte ut till alla butiker än, så här i inledningen av säsongen.

 Satsat på ny sort

De första jordgubbarna plockas förstås i tunnlarna, där man har fördelen att kunna täcka plantorna.

– Det har varit mycket frost i år, men vi har klarat det bra. Vår gräns går vid plus fyra grader, då blir det ofta markfrost, berättar Patrik Axelsson.

Utöver Verdi, som var väldigt populär under självplocken i fjol, har man satsat på en helt ny sort i år. Twist är en söt och ganska fast sort.

– Vi försöker hitta fasta jordgubbar som tål värmen, för det blir ju varmt i Målilla.

Maj extremt solfattig

Men för tillfället upplevs vädret som kyligt av gemene man, maj har varit extremt solfattig. Men, det till trots har det hänt mycket i tunnlarna den senaste veckan.

– Det var så långt gånget, så det mognar även om det mognar sakta. Hade det varit varmt nu hade vi kanske plockat tre gånger så mycket, men vi har ändå så vi klarar gårdsbutiken och försäljningsställena bedömer vi, säger Patrik Axelsson.

– Och nästa vecka, även om det inte blir jättevarmt, kommer det bli ännu mer. Den stora blomningen är alltid någon vecka senare, så då kommer det stora plocket.

Så man har tunnlarna att tacka för att säsongstarten följer tidigare år, i alla fall ungefär.

– Normalt vill vi gärna vara igång till den 1 juni. Hade vi kommit igång förra helgen, som vi först trodde, då hade det varit lite tidigt, nu skulle jag säga att det är normal säsongstart. 

Har du någon uppfattning om när självplockningen börjar?

– Målet är att vi öppnar direkt efter midsommar, det är så det ser ut i nuläget.

Så hur känns det nu när jordgubbarna börjat mogna?

– Jag sa det idag på morgonen, när jag åt färska jordgubbar i havregrynsgröten, att det är underbart. Det är inget som slår det. Jag sa till Elisabeth (Patriks hustru) att det är så jädra gott att jag kan leva på bara havregrynsgröt och jordgubbar nästan, säger Patrik Axelsson och skrattar.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: