Från och med den 1 oktober i år kan du återigen slänga trasiga kläder direkt i hushållsavfallet.
Foto: Pixabay
Den 1 januari började den nya lagen om separat insamling av textilavfall att gälla. Tanken att alla textilier skulle sorteras och lämnas in eller skänkas för att säljas på second hand var god, men i praktiken har lagen visat sig skapa stora problem i många kommuner.
Exempel på det är ideella organisationer som blir överösta med textilier som inte kan säljas och återvinningsstationer med växande berg av textilier som inte går att återvinna.
– Skitiga och trasiga kläder hamnar lätt i samma kärl och flera kommuner har nu bett sina invånare att slänga trasiga, fläckiga kläder direkt i soporna, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som nu vill låta utreda om det felsorterade materialet ska kunna lämnas kostnadsfritt till producenten.
Det berättade hon vid regeringens sommarfika på torsdagen, uppger TT
Fler förändringar ska utredas
En lagändring ska också göra det möjligt att från och med den 1 oktober i år avgränsa de textilier som ska sorteras och kunna slänga sådant som håliga strumpor, fläckiga textilier och utslitna kläder direkt i soppåsen, rapporterar TT.
– Själv har jag hittills samlat på mig en sådan kasse i garderoben. Hushållsavfallet används i sin tur till att producera värme och energi, så det kommer till användning, säger Romina Pourmokhtari till nyhetsbyrån.
Samtidigt har regeringen gett Naturvårdsverket i uppgift att utreda hur man ska kunna återvinna annat än förpackningar vid återvinningen.
– Vi ska utreda hur man till exempel kan slänga en diskborste direkt i återvinningen för plast, så att den sedan kan sorteras i efterhand, säger ministern.
Detta är ett led i ambitionen att Sverige bättre ska kunna leva upp till EU:s mål om avfallshantering, vilket man i dag missar med 15 procent, enligt Pourmokhtari.