Annons:

Sök

Annons:

  • Komvux firade sitt jubileum med 16 meter lång tårta

    Komvux i Hultsfred firade 50 år med ett riktigt tårtkalas när man bjöd eleverna på en 16 meter lång rulltårta i skolans korridor. Foto: Ossian Mathiasson

  • Komvux firade sitt jubileum med 16 meter lång tårta
  • Komvux firade sitt jubileum med 16 meter lång tårta
  • Komvux firade sitt jubileum med 16 meter lång tårta

    Aina Kalle, rektor på Lärcentrum, höll tal inför eleverna.

Komvux firade sitt jubileum med 16 meter lång tårta

Komvux fyller 50 år under 2018. I Hultsfred firades 50-åringen med en 16 meter lång rulltårta som var dekorerad med 50 ljus, 50 flaggor, spritsad grädde och strössel.
– Det kan vara kommunens längsta tårta någonsin och för mig blir det en symbol för det livslånga lärandet som vi alla här tillsammans arbetar i, säger rektorn Aina Kalle.

Annons:

1968 startade den kommunala vuxenutbildningen i Sveriges kommuner på regeringens initiativ och filosofin om det livslånga lärandet har funnits med i den kommunala vuxenutbildningen sedan starten. 

Tanken var att vuxna skulle ha samma möjlighet att skaffa sig gymnasiekompetens som ungdomar och den kommunala vuxenutbildningen har och har haft en avgörande betydelse för många människors möjligheter att få ett arbete. 

– 1968 bestämde Sveriges regering att alla vuxna människor har rätt att utbilda sig och utvecklas i ett livslångt lärande. Det är vackert. Jag blir rörd varje gång jag tänker på det, säger rektorn Aina Kalle. 

"Vi är jättestolta"

Arbetsmarknaden präglad av ökade kompetenskrav och utbudet av jobb utan krav på utbildning har minskat, vilket gör att en fullständig gymnasieutbildning behövs för att kunna slå sig in på arbetsmarknaden. 

– I dag lever vi i ett samhälle som är i ständig och väldigt snabb utveckling. Det ställer krav på oss allihopa, krav när vi ska komma i arbete och krav när vi tillsammans ska bygga det samhälle vi vill leva i. Därför är Komvuxs roll viktigare än någonsin. Är det inte digitaliserat så kommer du få det svårt oavsett vilket jobb du har, säger Kalle. 

I slutet av förra veckan valde Hultsfred att fira Komvuxs 50-årsjubileum med att bjuda på en mycket lång rulltårta till alla 550 elever som de har i verksamheten. 

– Vi är jättestolta över den verksamhet som vi har. Vi har många nya kommuninvånare i Hultsfred och vi har drygt 300 elever på svenska för invandrare (SFI). Man måste ha svenskan för att komma ut i jobb och sedan kan man behöva komplettera med någon yrkesutbildning, säger Aina Kalle.

"Jag är galen av mig"

Det var Jacqueline Kuster, skoladministratör på Lärcentrum, som kom med idén att bjuda på rulltårta men inledningsvis hade hon större planer.

– Jag hade tankar på en tårta som skulle vara 50 meter lång men när jag gick ut och stegade upp det så insåg jag att det inte skulle gå. Det skulle bli övermäktigt då vi inte har så många elever, säger Jacqueline Kuster. 

Hon fick dra ner på det och bjuda på 50 rulltårtor som tillsammans mätte 16 meter och den var garnerad med 50 ljus och 50 flaggor.

– Min tanke från början var rätt galen men jag är lite galen av mig. Jag tycker ändå att det blev bra, säger Kuster. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: