Annons:

Sök

Annons:

För låga bidrag – därför blir det ingen utbildning i Hultsfred

Det blir ingen ny utbildning i Hultsfred på grund av för låga bidrag. Foto: Pixabay

För låga bidrag – därför blir det ingen utbildning i Hultsfred

Planerna på en yrkesförarutbildning i Hultsfred blir inte av. För låga bidrag stoppar den, menar barn- och utbildningsnämnden.
– Det är svårt för kommunen att skjuta till det själva, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Vuxenutbildningen i Hultsfred har i flera år haft en populär bussförarutbildning. Nu var tankarna att starta en liknande utbildning för godstransporter. Men yrkesförarutbildningen kommer inte bli av.

Anledningen är att barn- och utbildningsnämnden inte får det bidrag man ansökt om hos Skolverket. BUN ville ha 2,3 miljoner kronor för de båda utbildningarna, men beviljas "bara" drygt en miljon kronor. 

– Det blir ingen sådan utbildning och vi kommer behöva betala tillbaka bidraget. Vi sökte för 16 platser, men fick bara sju. Vi kan inte starta med sju platser heller. Det är svårt för en kommun att skjuta till själva och för små kommuner är det svårt att starta utan att få bidrag, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

"Saknar budget"

Bussförarutbildningen kommer bli av även att det bara blir 360 000 kronor kvar av statsbidraget. BUN kommer få ett underskott på en halv miljon kronor lite drygt.

– Vi saknar budget för att bedriva den undervisning, men de här eleverna kommer att få klart. Tidigare år har vi fått hela bidraget för bussförarutbildningen, men nu fick vi bara för sex platser. Det är för stora kostnader för en kommun att klara av.

Ligger bussförarutbildningen illa till framöver nu?

– Risken är stor att vi inte kan starta nästa år. Får vi samma besked kommer det inte att gå. 

Något som oroar Martin Snickars.

– Det är ett stort bekymmer. Vi har en ambition att starta många yrkesutbildningar på vuxennivå, så det här går helt emot vår plan, säger han.

Utbildningarna inom vård- och omsorg blir av. Där har kommunen fått statsbidrag fullt ut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: