Martin Snickars berättar att personalbristen leder till att förskolekön i Hultsfreds kommun inte minskar. Foto: Ossian Mathiasson
Det är just nu 166 barn som står i kö och behöver en förskoleplats fram till årsskiftet.
– Vi ser ingen minskning. Kön fyller på i nästan samma takt som vi skriver in nya barn till förskolan, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.
Antalet barn som står i kö och begär plats fram till 1 januari 2020 är 166 stycken och 92 barn har väntat längre än fyra månader.
– Sedan finns det barn som står i kö till 2020 och 2021 och där skickar föräldrarna in en ansökan i god tid. Men det är så långt fram så vi tittar bara fram till årsskiftet, säger Martin Snickars.
Kommer alla 166 barn få en plats fram till årsskiftet?
– Ja, vi arbetar utifrån att vi ska lösa det. Vi har ingen färdig plan men vi jobbar med den hela tiden, säger han och fortsätter:
– Planen går ut på att vi ska fylla på till hösten i första hand. Behovet är inte så stort när vi närmar oss sommaren.
Nya avdelningar har inte öppnat
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren reagerar också på den långa kön till barnomsorgen.
– Även om det pågår utflyttning från Hultsfreds kommun så har vi inte märkt att barnantalet har minskat, säger Pär Edgren.
Skolinspektionen har sedan tidigare ställt krav på barn- och utbildningsnämnden som måste lösa situationen med förskolekön. Senast den 20 juni ska barn- och utbildningsnämnden skicka in ett svar med åtgärder så att skollagens krav på att barn ska erbjudas plats i förskola inom fyra månader efter att barnets vårdnadshavare anmält önskemål om plats efterföljs.
Det som förklarar den stora förskolekön är personalbristen, vilket har lett till att kommunens två nya avdelningar inte har kommit igång.
– Det handlar om en avdelning på Örtagårdens förskola i Hultsfred och en avdelning på förskolan i Virserum. Det är en utmaning, säger Pär Edgren.
Tror på den nya utbildningen
Hösten 2019 startar utbildningen för förskollärare på plats i Hultsfred och sträcker sig över 3,5 år och ges av Linköpings universitet.
– Den långsiktiga lösningen som vi tror på är förskollärarutbildningen, säger Snickars.
Barn- och utbildningsnämnden har också rivit upp det gamla beslutet från 2013 om att bara anställa utbildade förskollärare då det är svårt att rekrytera förskollärare i den utsträckning som behövs. Nu kan man anställa barnskötare och kommunen väljer att strukturera om arbetssättet.
– Det ska bli mer tydligt om vad förskollärarna gör. Ibland gör de enklare jobb som att servera mat men det är inte meningen. De ska jobba där bristen är och vi tittar på om annan personal kan ta över vissa sådana uppgifter. Det är viktigt att undervisningen sköts av utbildade förskollärare, säger Edgren.