Insamlingen av grovsopor i sin nuvarande form avskaffas. Foto: Hultsfreds kommun
Grovsopsinsamlingen i sin nuvarande form försvinner. Detta efter ett ordentligt misslyckande senast.
– Det går inte att fortsätta, säger Åke Nilsson, som sitter i direktionen för Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK.
För medborgarna i kommunen har grovsopsinsamlingen varit smidig. Men den senaste gången slutade det inte väl.
Nu väljer ÖSK att avskaffa grovsopsinsamlingen.
– Det är inget beslut taget fullt ut, men vi har sagt det och det råder enighet i den formen det har skötts. Det går inte att fortsätta och särskilt inte efter senaste gången, då det misslyckades helt. Det är svårt att få ordning på det och senast låg det i flera veckor på sina håll med följden av att andra kunde riva i det och sprida ut det, säger Åke Nilsson (KD), ÖSK.
Ett uppdrag har getts åt renhållningsingenjören att titta på alternativ, men Åke Nilsson medger att servicenivån inte blir densamma.
– Andra alternativ kan vara ändrade öppettider på återvinningscentralen. Det kan lösas med annan schemaläggning, så att det blir mer effektivt. Man behöver inte nödvändigtvis utöka, men man kan göra så att det passar bättre, med fler lördagar eller kvällstid exempelvis. Det blir inte samma servicenivå naturligtvis, en del har haft svårt att ta sig dit och varit betjänta av att kunna lämna det vid fastigheten men det har varit för svårt att upprätthålla någon ordning.
Kan bli kortlösning
Exakt hur det kommer bli är dock inte klart.
– Men vi är igång och tittar på det. Det skulle kunna bli någon form av inhägnat område, inget stort område så att säga, men kanske utrustat med en kamera och där man efter en miniutbildning vet hur man ska hantera det. Då kan det bli så att det tas fram någon form av kortlösning, som gör att man kan komma in när som helst på dygnet och lämna saker. Det blir ett steg nedåt från det som har varit, säger Åke Nilsson och fortsätter:
– Det kanske går att ställa ut containrar, men alla vet hur det ser ut på våra återvinningscentraler. Det är svårt och den containern kanske inte är jätterolig att plocka ur sedan.
Där sneglar man på andra kommuner med liknande lösningar.
– Det finns i vissa angränsande kommuner, jag vet att Västervik har det och det finns någon lösning i Oskarshamns kommun också. Vi tittar på det och får dra erfarenheter av hur det har gjorts där.
Mer öppettider?
Det kan bli så att Kejsarkullen får längre öppettider för att underlätta för kommuninvånarna. Förslaget som diskuteras är att ha öppet från april till oktober. Det kan innebära att det krävs mer personal.
– Vi tittar på det, men det är en ekonomisk fråga också. Fast insamlingen så som den skedde senast kostade också extra pengar. Avtalen är sådana att entreprenören får några extra kronor för det.