Hultsfreds kommun kliver in med 1,7 miljoner kronor för att stötta Additivt Teknikcenter AB under 2019. Foto: Ossian Mathiasson
Det relativt nya kommunala bolaget. Additivt Teknikcenter AB, fortsätter gå dåligt ekonomiskt. Nu är tanken att Hultsfreds kommun ska täcka upp kostnaderna med 1,7 miljoner kronor.
Additivt Teknikcenter bildades 2018 och har på kort tid etablerats som en viktig punkt för additiv teknik i Sverige. Även om det finns en stark framtidstro finns uppenbara ekonomiska problem.
Det nya bolaget har under uppstartsåret haft högre kostnader än intäkter och orderingången är inte på den nivå som var beräknat när bolaget startade.
– Den additiva tekniken är fortfarande ung och i sitt utvecklingsskede. Vi ser en väldig potential men när man startar upp nya verksamheter så brukar det gå åt mer pengar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).
"Var för optimistiskt lagd"
Han berättar vidare att näringslivet i regionen visar intresse men infasningen tar längre tid än väntat. Intresset för utbildningarna är stort och är en viktig del av verksamheten med möjlighet att växa ytterligare genom uppdrags-, gymnasie- samt vuxen- och lärlingsutbildningar. Det finns också höga kostnader för metallprintern som ger ett negativt resultat för både 2019 och 2020.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har kommit fram med förslaget att Hultsfreds kommun ska komma med aktieägartillskott på 1,7 miljoner till verksamheten för 2019 och 1,3 miljoner för nästa år.
– Vi gav 800 000 kronor tidigare i år och nu är det ytterligare 900 000 kronor i tillskott under innevarande år. Det efterfrågade stöder på 1,3 miljoner kronor för nästa år återkommer vid ett senare tillfälle, säger Lars Rosander.
Varför blir det så här?
– Additivt teknikcenter har haft en budget med intäkter från försäljning av produkter från 3D-skrivaren till företag. Företagen är otroligt intresserade av att lära sig mer och förstå vad det är men det har inte blivit den försäljning som man räknade med initialt när det gäller produkter och prototyper. Försäljningsbudgeten var för optimistiskt lagd. Övriga kostnader är kända och den stora kostnaden är den femåriga avskrivningen på 3D-skrivaren på en miljon kronor om året, säger Lars Rosander.
"Ligger i framkant i regionen"
Det var under våren som kommunen sköt in 800 000 kronor och nu blir det 900 000 kronor ytterligare.
Hur ser du på att det landar på 1,7 miljoner kronor?
– Med tanke på att vi ser en väldigt positiv utveckling när det gäller de nystartade utbildningarna och företagens intresse så ligger vi i framkant i regionen. Vi får förfrågningar från högskolor som inte har tillgång till någon metallprinter. För elever och företag så är det en viktig satsning även om det kostar mer än vad vi hade räknat med.