På lördagseftermiddagen samlades ett 60-tal deltagare från Odlingsakademin på Ingebo Hagar för att äta middag av det man skördat, både hemma och på plats. Allt gick i hållbarhetens och miljöns tecken.
– Intresset för att odla eget har växt i 20 år enligt mig. Dessutom vill de som odlar göra det på ett miljömässigt hållbarare sätt med skogsodling och permakultur, inleder kocken Ola Hansson från Mariannelund.
För kvällen var han på plats för att tipsa om recept och tillagning av de olika rotfrukterna och grönsakerna som skördades.
– All mark blir urlakad till sist. Att bara tillsätta konstgödsel utan att variera vad man odlar hjälper inte i längden. På det så är vi också alldeles för duktiga på att städa rent runt träd och land. Optimalt skulle växterna tillsätta nyttigheter till sig själva från blommor, pollen, barkbitar, löv och fallfrukt men dessa tar vi bort i trädgårdarna.
Många vill vara med
Temakvällar där alla möts är viktiga för Odlingsakademin. Träffar som kvällens ökar intresset ännu mer och man får begränsa antalet deltagare. Man har träffar året runt för deltagarna där man lär ut och diskuterar ämnen som odling, självhushållning, klimat och matlagning.
– Intresset ökar men just i Vimmerby är det svalare än kommunerna omkring. Här är det dock ett uppsving på gång. Klimatdebatten har gjort allmänheten mer intresserad av hållbarhet och att kunna odla delar av sin egen mat, berättar Helena Strybjörn.
Hon är projektsamordnare på Odlingsakademin, ett EU-finansierat projekt inom Leader-programmet Astrid Lindgrens Hembygd, och den här lördagen var hon allt i allo när hon vandrade runt bland de olika borden och köken och hjälpte till.
Vegetarisk kväll
Deltagarna som var på plats hade tagit med sig råvaror från sina egna trädgårdar och under några timmar gick de runt på Ingebo Hagar och skördade pumpor, svamp, persilja, chili, paprikor och mycket annat som komplement. Totalt var runt 60 till 70 odlare på plats för att skörda och runt femton personer skulle laga lika många rätter. Allt från soppor och varmrätter till efterätter. Vegetariskt var kvällens ledord så Ola fick klara sig utan favoriträtten – mormors småländska kroppkakor.
– Det är bara vegetariskt som gäller ikväll så jag ser fram emot att smaka hummusen och pepparrotstzatzikin, berättar Ola.
– Jag ser fram extra mycket mot morotssalladen med sting. Det är Olas fru från Thailand som gjort en svensk variant av en stark thairätt, säger Helena.
Stefan Härnström