Annons:

Sök
  • Markägare drabbas av statens nonchalans: ”Orolig för att det ska föda förakt”

    Magnus Oscarsson (KD) får sig en bild av hur skadad skogen är runt naturreservatet Kraskögle utanför Mörlunda och flankeras av Lennart Davidsson (KD) och Carl-Wiktor Svensson. Foto: Ossian Mathiasson

  • Markägare drabbas av statens nonchalans: ”Orolig för att det ska föda förakt”
  • Markägare drabbas av statens nonchalans: ”Orolig för att det ska föda förakt”
  • Markägare drabbas av statens nonchalans: ”Orolig för att det ska föda förakt”

Markägare drabbas av statens nonchalans: ”Orolig för att det ska föda förakt”

Granbarkborrens spridning från statlig mark till kringliggande privata markägare har inget stopp. Angripna granar tas inte bort och markägare runt naturreservatet Kraskögle drabbas hårt rent ekonomiskt.
– Har staten ställt till det för sig så måste man sköta sig och ersätta markägarna som har drabbats, säger Magnus Oscarsson (KD), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

De stora bekymren i skog och mark till följd av granbarkborrens framfart har engagerat många invånare i Kalmar län. 

Två lokala Hultsfredspolitiker, Lennart Davidsson från Kristdemokraterna och Carl-Wiktor Svensson från Moderaterna, har gjort uttalanden och skapat opinion tillsammans med andra runt granbarkborrens spridning och angrepp från och i naturreservatet Kraskögle utanför Mörlunda och ersättning till de drabbade grannmarkägarna. 

"Staten måste ta sitt stora ansvar"

I september bjöd politikerna in en av riksdagens ledamöter med säte i miljö- och jordbruksutskottet, KD-politikern Magnus Oscarsson. Han fick information om den stora problematiken och gjorde ett besök i den drabbade skogen. 

– Jag blir försträckt. Jag vet hur viktigt det är att få bort skadat virke och det handlar om stora värden. Det är förfärligt att staten har ett ställe där de känner till problemen och inte tar tag i det. Det ser jag som väldigt allvarligt, säger Magnus Oscarsson under sitt besök i Mörlunda. 

Granbarkborren sprider sig väldigt fort från statlig mark till privata markägare eftersom staten inte tar sitt ansvar för att hindra spridningen. Han är besviken på statens agerande och ställde efteråt en skriftlig fråga till landsbygdsministern Jennie Nilsson för att få klarhet i vad man kan göra. 

– Skogen är otroligt betydelsefull för vårt land. Svensk skogsindustri bidrar med ungefär 130 miljarder kronor i export per år. Det är hur mycket pengar som helst så skogen är en resurs som vi måste sköta om. Staten måste ta sitt stora ansvar, det är det minsta man kan begära, säger Oscarsson. 

"Något som vi måste bemöta"

Moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson är inte särskilt nöjd med hur länsstyrelsen har hanterat skötseln av Kraskögle och anser att de låter problemen breda ut sig mer för varje dag som går. 

– Jag är orolig för att det ska föda förakt när inte staten gör sitt jobb. Som grannmarkägare till naturreservatet har man slitit i ett helt år med att få ut virket i bilväg och industrierna har slitit för att hantera volymerna. Det är inte roligt när angreppen blir större och baggarna vet inte var några fastighetsgränser går, säger Carl-Wiktor Svensson. 

Vid sidan av sitt politiska engagemang jobbar Svensson som virkesinköpare på Bergs Timber och han berättar att frågan väcktes redan förra året då branschen påtalade att man borde gå in i reservaten och plocka bort skadat virke. 

– Länsstyrelsen har hela tiden sagt att granbarkborreskadorna i reservaten saknar rejäl betydelse för spridning till grannmarkägare. Det är allvarligt och något som vi måste bemöta. Det är ett lokalt bekymmer, ett regionalt bekymmer och kommer medföra nationella konsekvenser, säger Carl-Wiktor Svensson. 

Ekonomisk förlust på flera miljoner

På mötet fanns Södras skogsinspektor Andreas Axelsson på plats och vittnade om den allvarliga situationen. 

– Jag möter frustrerade skogsägare varje dag och det är ett hårt tryck på telefonen, särskilt i det här området runt Mörlunda. Jag har säkert 50–60 skogsägare som är ganska förtvivlade i dagsläget, säger Andreas Axelsson och fortsätter: 

– Våra medlemmar i detta område har avverkat 20 000 kubikmeter skadad skog.  Hade man sålt det till normalt pris så är det en förlust på sex-sju miljoner kronor.

Det finns flera skogsägare som har tvingats avverka skog i förtid med anledning av granbarkborrens spridning och Carl-Wiktor Svensson frågar sig vad länsstyrelsens hantering medför konsekvenser. 

– Om naturvärdena försvinner från reservaten och granskogen dör så är frågan var man ska hitta den gamla granskogen när länsstyrelsens beteende har gjort att markägarna runt reservatet har avverkat sin skog i förtid på grund av att barkborren hoppar från reservatet och in på deras mark. Det blir dubbla fel, säger Svensson. 

"Nu får man ta konsekvenserna"

Anders Andersson från Kristdemokraterna betonade vikten av att få till ett riksdagsagerande i frågan.

– Det måste bli tydliga besked från regeringen. Det är ett bekymmer för kommunen och kommunen ska vara en attraktiv plats att bo och leva i, säger Anders Andersson. 

Magnus Oscarsson fyller i:

– Vi vill ha tydliga besked. Har man ställt till det för sig så måste man sköta sig och ersätta markägarna som har drabbats. 

Carl-Wiktor Svensson är inne på exakt samma linje gällande ersättningsfrågan. 

– Drabbas man av staten så ska man ersättas, det är inget snack om det. Vi hade helst önskat att staten gått in och jobbat preventivt, det är ändå något som alla markägare är skyldiga att göra. Redan förra året tog man ställning för att man inte skulle gå in i reservaten, man skulle då ha avsatt pengar för att ersätta drabbade markägare. Det har man inte gjort och nu får man ta konsekvenserna. Markägare som ligger intill reservatet ska ersättas för den skada som reservatet har drabbat dem. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: