Annons:

Sök

Annons:

  • Jobb och utbildning finns i närområdet: ”Alla vill inte iväg”

    Camilla Holmroth, Hanna Tuvesson och Fredrik Jonsson från IKEA Industry fick många intresserade besökare att skriva upp sig på en lista för sommarjobb 2020. Foto: Ossian Mathiasson

  • Jobb och utbildning finns i närområdet: ”Alla vill inte iväg”
  • Jobb och utbildning finns i närområdet: ”Alla vill inte iväg”

Jobb och utbildning finns i närområdet: ”Alla vill inte iväg”

För andra året i rad fick lokala företag chansen att möta studenter och jobbsökande på jobb- och utbildningsmässan på Rock City.
IKEA Industry såg precis som i fjol sin chans att fånga sommarvikarier.
– Det är många som är intresserade, säger Fredrik Jonsson, HR-chef på IKEA Industry i Hultsfred.

Annons:

15 lokala företag inom olika branscher och 15 utbildningssamordnare av eftergymnasiala utbildningar med en radie på åtta mil från Hultsfred fanns på plats under onsdagens jobb- och utbildningsmässa på Rock City. 

Huvudsyftet var att visa vad det finns för möjligheter att stanna kvar på hemmaplan. Både gymnasieelever, vuxenstuderande och arbetssökande tog del av informationen.

– Det är andra gången som vi kör både arbetsgivare och utbildningssamordnare. Syftet är att visa för alla besökare att det finns en möjlighet till både arbete och utbildning i närområdet. Det är en hel del ungdomar som vill stanna kvar och alla vill inte iväg till någon annan ort. Då är det viktigt att visa att det finns ett utbud av utbildning efter gymnasiet, säger Monica Hjelm på Campus Hultsfred. 

Hjelm vill med jobb- och utbildningsmässan komma åt målgruppen med ungdomar som står i valet och kvalet och visa vilka möjligheter det finns till att stanna kvar i sin hembygd. 

Då betyder det mycket att både företag och utbildningssamordnare visade upp sig. 

– Vi började prata med Hultsfreds kommun och Arbetsförmedlingen och kände att vi ville ta in arbetsgivarna i detta. Besökarna kan prata med företagen som de är intresserade av och få reda på vilken utbildning de behöver gå för att få rätt behörighet. Det går hand i hand för att kunna få en anställning, säger Hjelm. 

"Stor grupp som vill bo kvar"

Varje år gör Hjelm en enkätundersökning med gymnasieeleverna och det är en positiv läsning. 

– Där har jag sett att det finns en relativt stor grupp som säger att de vill bo kvar i kommunen så länge det finns utbildning och jobb. Vi jobbar med behovsinventeringar, kollar av vad det behövs för kompetens i närområdet och vänder oss till utbildningssamordnare för att förlägga utbildningar i vårt område, säger hon. 

Ett av många företag som fanns på plats för att visa upp sin verksamhet var IKEA Industry med HR-cheferna Fredrik Jonsson och Camilla Holmroth samt Hanna Tuvesson, som skrev upp sitt namn på en intresselista till sommarjobb på IKEA Industry i fjol och kom i år tillbaka för att inspirera andra till att göra samma sak. 

– Jag hade hört väldigt mycket gott om IKEA och skrev upp mig på listan. Jag har berättat hur kul det var och sagt att de ska ta chansen, säger Hanna Tuvesson. 

Många skrev upp sig på intresselistan

Förra året var det 100 personer som skrev upp sig på intresselistan och intresset bland besökarna var lika stort i år. 

– Vi söker rätt många sommarvikarier och har inte påbörjat rekryteringen än. Vi låter intresserade besökare skriva upp sitt namn och mejladress och sedan tar vi en kontakt med alla i december. Det är många som är intresserade, säger Fredrik Jonsson. 

Camilla Holmroth fyller i: 

– Vi har jobbat med så många sommarjobbare under så många år så de pratar med varandra. Vi är ganska välkända som arbetsplats och vi har ett stort behov av sommarvikarier. Det blir att man söker upp oss. 

De tre representanterna från IKEA Industry fick svara på många frågor och Tuvesson delade med sig av sina egna erfarenheter. 

– För min del var det skönt att man kunde komma hit och skriva upp sig för att på det sättet få in en fot. Sedan hör de av sig och man får mer information, säger Tuvesson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: