Annons:

Sök
Så många nyanlända placeras i din kommun nästa år

Det är stora skillnader när det gäller hur många nyanlända som placeras i varje kommun 2020. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så många nyanlända placeras i din kommun nästa år

Under 2020 ska drygt 7 000 personer fördelas över landet enligt bosättningslagen. I Kalmar län handlar det om cirka 85 personer och hur många kommunerna ska ta emot varierar kraftigt.

Av de 7 100 personer som ska fördelas över landet är 5 000 kvotflyktingar, alltså personer som kommer direkt från flyktingsläger i olika delar av världen, och drygt 2 000 är personer som har fått uppehållstillstånd men är kvar på någon av Migrationsverkets anläggningar. 

Mottagandet i Sverige har minskat vilket ger följden att de flesta kommuner får färre så kallade anvisningar. 

I Kalmar län får Kalmar ta emot klart flest med 41 personer. Oskarshamn får ta emot 15. Västervik får ta emot tio, Vimmerby fem och Hultsfred, som varit en av de kommuner som fått flest nyanlända och asylsökande de senaste åren, ingen. 

Ingen ska heller anvisas till Emmaboda, Högsby, Mönsterås, Nybro eller Torsås.

– Vi har argumenterat för det och dessutom har antalet att fördela blivit färre. Vi med vår stora mottagning har önskat att få noll i anvisning, så det är så som vi vill ha det, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred. 

Hur länge till behöver det vara så?

– Det är så att vi vill att de som redan är här ska kunna bo kvar när man väl har rotat sig. Vi ska se till att det finns bostäder och annat för de som redan är här, så att de går i skolan och blir kvar för arbete eller studier. Problemet för oss har varit att de flyttar vidare och det märks inte minst i skolan där det växlas personer.

Mer smidigt

Migrationsverket menar att det går mer smidigt numera.

– I början var det många kommuner som inte tog emot inom tidsfristen på två månader, med hänvisning till att de inte hade bostäder. De tyckte att de kunde vara kvar på våra boenden i väntan på lämpligt kommunalt boende. Men nu flyter det på bra. Kommunerna har haft snart fyra år på sig att arbeta efter de förutsättningar som finns och har insett att bosättningslagen är här för att stanna, säger Jens Carlander, expert på bosättningsfrågor hos Migrationsverket, till tidningen Hem & Hyra. 

Flest i hela landet får Stockholm med 856, Göteborg med 291 och Lund med 149. Sveriges tredje största stad, Malmö, ska inte ta emot någon. I Småland ska Jönköping ta emot flest, där handlar det om 124 personer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: