Saneringen av den före detta batterifabriken i Hultsfred är helt färdig. Lars Gjörloff, Lars Rönnlund, Tomas Söreling, Lars Rosander, Tony Bohlin, Lisa Elmerfjord, Hans Wimelius och Simon Råsbacken gick runt på det 94 000 kvadratmeter stora området som blir industrimark. Foto: Ossian Mathiasson
Vartaområdet i Hultsfred fick efter 1999 inte längre användas till någon verksamhet på grund av stora blyföroreningar och området har länge ansetts vara betydelsefullt för utvecklingen av det lokala näringslivet.
I mars 2018 inleddes rivningen när den första biten av en vägg föll till marken och nu är både rivningen och saneringen helt färdig.
– Det har varit en 20 år lång kamp på att få Vartaområdet sanerat och klart. Det är fantastiskt att vi är framme. Vi har varit med om den här resan, tagit beslut i de olika instanserna och haft mycket diskussioner. Ibland tvivlade man på att vi skulle lyckas men insatser från Stefan Carlsson, Tommy Hammar och Lars Rönnlund har gjort att vi är framme. Nu går vi från ett steg till nästa steg, säger kommunalrådet Lars Rosander.
Rönnlund har jobbat hårt
Kommunchefen Lars Rönnlund har dragit det tunga locket. Han berättar att han började jobba med att få till rivningen och saneringen för drygt elva år sedan med ett brev som var adresserat till dåvarande miljöminister.
– Vi gjorde det i tron om att det var klart att någon skulle ta tag i det men det var ingen smidig hantering. Vi fick dra ett stort lass på egen hand, säger Rönnlund och fortsätter:
– Vi fick i samma veva den tidigare landshövdingen Stefan Carlsson som tog frågan på allvar och miljövårdsdirektören Tommy Hammar vid Länsstyrelsen fick fart på Länsstyrelsen och tryckte på. Stefan drog projektet igång och det sa pang, pang.
"En skamfläck som låg i fokus"
Hultsfreds kommun köpte 2017 bolaget Property Company AB och blev då ägare till fastigheten.
– Kommunens insats var fem miljoner och vi sa att vi ska ha marken, vilket betydde att vi åtog oss ett verksamgetsutövarsansvar efter att ha köpt ett av bolagen. Vi bestämde oss för att ta bort allt under byggnaden och säkerställa all mark.
Kostnaden för rivnings- och saneringsprojektet har uppgått till 45,5 miljoner kronor, vilket är 11,7 miljoner under den ursprungliga budgeten på 57,2 miljoner. Hultsfreds kommun gick in med 25 miljoner och eftersom projektet blev billigare än beräknat så kommer de tillsammans staten få tillbaka en del av de investerade pengarna.
– Från början var det en skamfläck i centrala Hultsfred som låg i fokus. Det är klart att vi kommer vara lyckliga för att det byggs på marken men om 100 år kommer det nog beskrivas som att vi gjorde den ren. Skamfläcken är borta och vi har tagit hand om en stor massa bly, säger Rönnlund.
"Fortsätter kontrollera grundvattnet"
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har varit huvudman för saneringen och projektledaren Lisa Elmerfjord berättade att det ekonomiska värdet på Hultsfredsdeltat som grundvattentillgång är mycket stort sett ur vattenförsörjningssynpunkt.
– Vi säkrar en av landets största grundvattentäkter. Vi kommer fortsätta att kontrollera grundvattnet och följa blyhalten. Det var en ganska enkel sanering i och med att vi inte har haft någon vattenhantering och inte kommit ner under grundvattenytan, säger Lisa Elmerfjord på SGU.
Entreprenören NCC har utfört saneringen under flera månader genom att köra bort över 32 000 ton blyförorenad jord och schakta upp 3 200 meter gamla rör.
– Det som var svårast var alla ledningar som inte var redovisade. Det fanns en del ledningar som vi inte visste om. Vi är väldigt glada att vi fick vara med och återställa denna attraktiva mark, säger Hans Wimelius på NCC.
Radhus för företag är aktuellt
Nu inleds jakten på nya företagsetableringar på fastigheten "Batteriet", som erbjuder 94 000 kvadratmeter färdigsanerad företagsmark och kan styckas i flexibla tomter för att passa en bredd av intressenter. Den pågående detaljplanen väntas antas under våren 2020, vilket innebär att företag och verksamheter får möjlighet att köpa mark.
– Vi har ett antal intressanta dialoger igång, det är visserligen i ett tidigt skede men vi snackar i alla fall med några intressenter. Hultsfred är en logistisk knytpunkt och vi har ett 94 000 kvadratmeter stort område med oändliga möjligheter, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef på Hultsfreds kommun.
E-handelsrelaterade företag, TPL-företag och fastighetsägare inom logistik har Hultsfreds kommun för avsikt att kontakta för att få fart på den färdigsanerade industrimarken. Intresset för att skapa radhus för företag på området ska undersökas.
– Om det blir av så byggs fräscha företagslokaler som företag kan flytta in i. Vi tror stenhårt på det konceptet. Det är kostnadseffektivt, enkelt och man slipper bygga själv. Vi planerar att få till ett informationsmöte, säger Gjörloff.