Annons:

Sök

Annons:

Stormen kan försvåra för skogsägarna – skadedjuret trivs

Granbarkborren trivs i fallna träd. Foto: MostPhotos

Stormen kan försvåra för skogsägarna – skadedjuret trivs

Stormen Ciara drog in över södra Sverige under söndagen med allvarliga problem på sina håll. Nu varnar Skogsstyrelsen för att ovädret förbättrar förutsättningarna för granbarkborren. 

Annons:

Skadedjuret har blivit ett allt större problem i skogarna i södra delen av landet. Helgens storm kan förvärra omfattningen ytterligare. 

– Det här riskerar förvärra den svåra situation med angrepp av granbarkborren som vi lever med i dag. Så småningom behöver skogsägaren vara på tå och inte glömma bort liggande träd som annars riskerar locka till sig granbarkborren, säger Mats Carlén, skadesamordnare för region Syd på Skogsstyrelsen.

Skälet är att granbarkborren gillar liggande träd. Skogsstyrelsen menar att det är vitkigt att forsla undan liggande träd. 

"Mot sommaren börjar skadeinsekter att föröka sig och då är det viktigt att de träd som fallit tas ut ur skogen. Liggande träd är mycket attraktiva för granbarkborren som kan föröka sig där och de angrepp som redan är omfattande i södra Sverige riskerar förvärras om inte träden tas ut."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: