Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkaren:

Ännu har ingen bekräftats smittad i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren: "Bara en tidsfråga innan någon bekräftats smittad i länet"

Det är bara en tidsfråga innan någon bekräftats smittad av coronaviruset i Kalmar län. Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Omkring 50 personer i Kalmar län har testast för covid-19 och det nya coronaviruset. Provtagningar har ökat under den gångna veckan och kommer att fortsätta öka. Testerna sker i det tält som finns vid infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och i några fall har provtagningsteam också åkt ut och tagit prov i anslutning till personers hem.

Från och med onsdag kommer ett provtagningstält också vara tillgängligt vid Västerviks sjukhus för att ytterligare öka kapaciteten och underlätta för personer från norra länet att bli provtagna. 

– Det är en tidsfråga innan vi har det första bekräftade fallet i Kalmar län. Det kan komma när som helst när vi får tillbaka ett provsvar. Det vore helt osannolikt att länet skulle klara sig undan något fall, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Personer har satts i karantän

I Sverige är över 200 personer bekräftat smittade. I samtliga fall pågår ett omfattande arbete med kontaktspårning i syfte att bryta smittkedjor. I Kalmar län har sådan smittspårning skett avseende en person som i förra veckan besökte länet för ett möte. Några dagar senare visade sig denna person vara smittad. 

I samband med denna spårning har tolv personer i länet kontaktas och fått restriktioner av smittskyddsläkare, vilket innebär att de får stanna hemma från jobben och ska begränsa sina sociala kontakter under inkubationstiden, som är 14 dagar.

– Det är viktigt att understryka att dessa personer inte är konstaterat smittade. Men vi vill tidigt skapa en barriär för att förhindra en fortsatt smittspridning om det skulle visa sig att någon ändå skulle vara smittad, säger Lisa Labbé Sandelin.

Planer finns också att inom den närmaste tiden kunna göra analysen av de prover som tas vid laboratoriet på Länssjukhuset i Kalmar, istället för att invänta svar från Lund dit de flesta prover skickas idag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: