Annons:

Sök

Annons:

BESKEDET: REGERINGEN FÖRBJUDER OFFENTLIGA SAMMANKOMSTER

Regeringen, med statsminister Stefan Löfven, förbjuder offentliga sammankomster med över 500 personer. Foto: Arkivbild

BESKEDET: REGERINGEN FÖRBJUDER OFFENTLIGA SAMMANKOMSTER

Regeringen förbjuder offentliga sammankomster med över 500 personer. Det berättar statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren på en presskonferens just nu.
– Det är ett skarpt beslut, meddelar justitieminister Morgan Johansson.

Annons:

I eftermiddags inkom Folkhälsomyndigheten med en hemställan till regeringen om att allmänna sammankonster med fler än 500 personer inte bör få hållas. 

Vid 20.15-tiden meddelade regeringen att man följer hemställan i sin helhet. Därmed förbjuder regeringen – från och med midnatt – sammankomster med fler än 500 personer. 

Förbudet gäller tills vidare och tills annat besked meddelas. Det gäller hela Sverige och beslutet gäller sammankomster så som demonstrationer, biografer, teaterföreställningar, föreläsningar, barer och restauranger, mässor, danstillställningar och idrottsevenemang.

– Det är här ingen rekommendation utan ett skarpt läge. Det här är ett unikt beslut. Ingen svensk regering har tidigare använt den här möjligheten. Regeringen är medveten om att det här kommer få omfattande effekter för kultur- och idrottsevenemang. Men vi är övertygade om att svenska folket har stor förståelse för att det här måste ske för att stoppa och begränsa smittspridningen, säger justitieminister Morgan Johansson. 

Riskerar fängelse

Den som bryter mot reglerna riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. Polisen har befogenhet att upplösa sammankomster som strider mot reglerna. 

Exempelvis skolor, tunnelbanor, sjukhus, flygplatser och tåg omfattas inte.

Om regeringen kommer ersätta arrangörer som tvingas ställa in arrangemang och därmed drabbas av kännbara ekonomiska förluster är oklart. 

– Vi har inte fattat några såna beslut men eftersom att jag säger att vi är redo att fatta ytterligare beslut så måste vi först bedöma konsekvenserna. Vi måste göra rätt prioritet nu, nu är prioriteten att stoppa smittspridningen. Det är det första vi har att göra så gott vi kan. Det här är en allvarlig situation och då är det inte så att allting rullar på som vanligt utan det är en allvarlig situationen och då får vi ta saker i tur och ordning, säger Stefan Löfven.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: