Annons:

Sök

Annons:

Myndigheten: ”Försök upprätthålla samhällets funktioner om du är frisk”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson försökte delvis mana till lugn under dagens presskonferens. Foto: MostPhotos

Myndigheten: ”Försök upprätthålla samhällets funktioner om du är frisk”

I eftermiddags höll Folkhälsomyndigheten en ny presskonferens om corona-virusets spridning i Sverige. Myndigheten både betonade allvaret och manade till lugn.
– Det är inte rimligt att sluta med allting, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, under presskonferensen.

Annons:

Många olika aktörer har en delikat uppgift framför sig: hur ska corona-virusets spridning påverka den egna verksamheten?

I dag höll Folkhälsomyndigheten en ny presskonferens om läget i Sverige. Totalt är nu 769 personer bekräftat smittade i Sverige. 554 av dem finns i de tre storstadsregionerna.

– Vi måste skydda de äldre människorna från detta. Vi måste skydda de äldsta, riskgrupperna, och vi har tidigare signalerat att vi vill att man ska begränsa besök på sjukhus och äldrevårdsinrättningar. Vi vill inte att det ska springa människor som inte har att göra i sjukvården. Minska trycket, även på besök på vårdinrättningar. Och aldrig om man är sjuk, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, under presskonferensen.

 "Undvik närkontakt med sjuka"

Carlsson ser ingen anledning att ställa in mindre evenemang:

– Det finns ingen anledning att ställa in små evenemang, som handbollsträning med 10-15 personer, eller promenader med barn. Där har vi inte de stora riskerna. Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår. Att förlama samhället på aktiviteter tjänar inte syftet.

Angående hur allmänheten ska agera sa Carlsson såhär:

– Handhygien, undvik onödig närkontakt med sjuka. Regeringen har vidtagit åtgärder på vår rekommendation. Häromdagen var det att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer. Kommer man upp i tillställningar med så många personer gör det att man attraherar människor från olika delar av landet, som fotbollsmatcher. Man riskerar att föra sjukdomen från ett ställe i landet där den finns, till ett ställe där den inte finns. Mindre sammankomster kan vara av denna typ. I grunden är de oftast lokala, där kommer vi att ge riskbedömningsstöd hur man hanterar det.

 "Effekten är svag"

Frågan om att stänga skolor var en stor punkt under presskonferensen. Folkhälsomyndigheten anser fortfarande att en sådan åtgärd inte skulle få effekt:

– Skolfrågan har uppmärksammats och kommit upp på agendan. Myndigheten anser inte att det är en lämplig åtgärd att stänga skolor. Den effekten är svag, om den överhuvudtaget finns. Skolbarn och skolor driver inte epidemin. Skolbarn är i mindre utsträckning smittsamma eller sprider till andra. Därför kan den här åtgärden bli aktuell i ett annat läge, men i regional spridning där man vill minska rörligheten i samhället, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och fortsatte: 

– Vi vet att barn måste tas omhand. De som har barn, föräldrar med samhällsviktiga jobb, där verksamheten måste bedrivas, det kommer inte att fungera. Sjukvården kan inte mista en så stor grupp föräldrar som är hemma med friska barn. Det är en omöjlig ekvation. Vi kan inte ersätta dem med mor- och farföräldrar.

"Inte rimligt att sluta med allting"

När det gäller hur arbetsgivare ska hantera viruset sa Carlsson såhär:

– Vi vet att många arbetsgivare medger att deras anställda jobbar hemma om möjligt, det är säkert bra, och minskar trycket, men det är inget i det stora hela som har inverkan på smittspridning. De allra flesta kan inte jobba hemma, de behöver vara på arbetet om de är friska. Det är inte rimligt att sluta med allting. Vad ska man då göra om man har symtom på sjukdom? Återigen, stanna hemma vid symtom, oberoende var du varit någonstans. Det gäller generellt: stanna hemma om du är sjuk. Försök upprätthålla samhällets funktioner om du är frisk. Det är jätteviktigt att samhället rullar på. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: