Annons:

Sök

Annons:

LJUNGHÄLL STÄNGER FABRIKEN I MINST TVÅ VECKOR – ANSTÄLLDA PERMITTERAS

Ljunghäll stänger fabriken i minst två veckor.

LJUNGHÄLL STÄNGER FABRIKEN I MINST TVÅ VECKOR – ANSTÄLLDA PERMITTERAS

Kommunens största privata arbetsgivare, Ljunghäll AB, stänger ned fabriken i minst två veckor. I princip alla anställda permitteras under en period.
– Det här är allvar på riktigt, säger vd:n Olle Björk.

Annons:

Scania i Oskarshamn permitterar 2 500 anställda. Nu kan vi avslöja att Ljunghäll AB, kommunens största privata arbetsgivare, permitterar i princip alla anställda i företaget. Ljunghäll stänger ned fabriken i minst två veckor.

– Vi har diskuterat det som staten och arbetsmarknadens parter har kommit fram till och läget för oss är att alla våra kunder stänger. Antingen på måndag, tisdag, onsdag eller fredag nästa vecka. Ingen av våra kunder kör. Det är någon enstaka procent av det vi fakturerar, säger Olle Björk, vd på Ljunghäll.

Under fredagen har förhandlingar med de fackliga parterna på Ljunghäll hållits. 

– Vi har i dag avslutat förhandlingarna och kommit överens om ett permitteringspaket som börjar gälla från och med nästa vecka. Det är olika för olika delar av fabriken och vi tar det individuellt med alla medarbetare. I princip permitterar vi alla anställda under en period. Till att börja med är avstämningsperioden fem veckor, men jag är tveksam till om det kommer räcka. Vi kommer föra löpande diskussioner veckovis. 

Stänger på måndag

Från och med måndag stängs fabriken ned. De anställda kommer få 92,5 procent av sin lön under permitteringen.

– Det är en sanning med viss modifikation då vi kommer ha vissa saker vi kör. Vi har projekt som löper med utländska entreprenörer som är här. Det gör att en del av vår projektledande personal och personer inom underhåll kommer vara här, men alla kommer under någon tid att permitteras. Vi får mycket olika besked från våra kunder. Vi har kontrakt med kunder på många olika ställen och får olika besked från olika delar. Vi har fått besked att det gäller i påsk, att de stänger ned i fyra veckor och det är olika från kund till kund. Det kommer bli en period av ovisshet.

Hur länge stänger ni ned?

– Vi stänger nog ned i två veckor till att börja med skulle jag tro. Vi kommer ha löpande diskussioner om hur länge vi måste hålla stängt. Det kommer ske avstämningsmöten nästan varje dag under de närmaste två veckorna tills det hela är igång igen.

"Det här är bara pengar"

Olle Björk säger att man ska göra vad man kan under den här perioden.

– Vi har inte så mycket val mer än att försöka sitta lugnt i båten. En av de kloka sakerna är att ta tillfället i akt och utbilda vår personal, vilket det finns utrymme för i avtalet. Vi ska göra vad vi kan och har ett bra koncernpaket. Sedan är det begränsat hur många och mycket man kan utbilda folk. Det är många parametrar.

Hur känner du kring det här?

– Jag skrev till personalen något i stil med att det här bara är pengar, det är bara pengar vi sysslar med. Orsaken till att vi gör det här är för att skydda de svaga och äldre, och skydda dem från att dö. Det här är allvar på riktigt. 

Känner du dig trygg i att ni har en stabil grund och klarar det här på sikt?

– Jag vet att våra ägare arbetar för att det här ska lösa sig och att vi ska kunna hantera det. Jag befinner mig ett par nivåer ned, så jag kan inte uttala mig om det. Men det är en stressad situation för alla. Vi kommer inte kunna starta om som en bil, det kommer hacka och studsa. Det är underleverantörer som inte kommer klara det här ekonomiskt och kassaflödet i hela bilindustrin stannar. Det sitter en mängd lite mindre underleverantörer i bilindustrin som kommer få det väldigt jobbigt och är det någon underleverantör som får problem drabbar det alla. Det finns inget lätt i det här.

Olle Björk säger att man måste försöka hitta en väg framåt.

– Ingen tjänar på att det här går åt helsike för alla. Vi måste hitta en väg framåt. Hoppet i det här är, och det är cyniskt, men det är så det är nu, så är det gamla och sjuka som kommer dö. Den marknad vi betjänar kommer inte försvinna. Hela underlaget finns kvar, maskinerna finns kvar och fabriken finns kvar. Frågan är hur lång tid det tar.

Ljunghäll hade, innan gårdagens besked om att 75 visstidsanställningar sägs upp, drygt 600 anställda i Södra Vi. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: