Annons:

Sök

Annons:

ALV skjuter på säsongen och varslar personal:

Lena Möller och Joacim Johansson under onsdagens pressträff.

ALV skjuter på säsongen och varslar personal: "Måste säkra vår överlevnad"

Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs skjuter fram säsongen på grund av coronaviruset. Ett 50-tal tillsvidareanställda korttidspermitteras och säsongsarbetare varslas.
– Vi måste bida tid och se till att vi har kapital och likviditet för att över lång tid kunna överleva. Vi måste se sanningen i vitögat, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Premiären för säsongen 2020 var planerad att börja 9 april på Astrid Lindgrens Näs och 15 maj på Astrid Lindgrens Värld. Nu har ALV fattat beslut om att skjuta på öppningen för sina besöksmål till följd av covid-19.

– Utifrån den situation som är och det antagande vi gör utifrån läget i landet och de rapporter vi får när det gäller smittspridning, så bedömer vi att vi inte blir tillåtna att öppna den 15 maj. Skulle situationen mot förmodan ändras snabbt så förbereder vi oss absolut för att kunna öppna. Teaterensemblen repeterar för att vara redo om något ändras eller när begränsningen tas bort, säger ALV:s vd Joacim Johansson. 

Det blir även effekter för medarbetarna. Ett 50-tal tillsvidareanställda korttidspermitteras och säsongsarbetare varslas. 

– Det är för att ta höjd och vara väl rustade om restriktionerna blir kvar över 15 maj. Vår bedömning är tyvärr att så kommer ske. Alla fackliga förhandlingar är inte gjorda än och varje detalj är inte löst ännu. Inom vissa områden gör vi det inte alls, men vi vill kommunicera så tidigt och så tydligt som möjligt. Teateravdelningen, med skådespelarna, är vår kärnprodukt och där kör man för fullt. Skulle vi inte ha det på plats när vi kan öppna portarna, så har vi inte upplevelsen att erbjuda. Sedan om inte alla butiker kan vara igång direkt, det får vi ha överseende med. 

Investeringar pausas

Efterfrågan har den senaste tiden helt planat ut. 

– Tittar vi på förra veckan hade vi tappat hela 98 procent i bokningar jämfört med samma vecka ifjol. Det är verkligen proppen ur – det är ingenting i orderingång och då känner vi att vi behöver agera. Vi måste bida tid och se till att vi har kapital och likviditet för att över lång tid kunna överleva. Vi måste se sanningen i vitögat, säger vd:n Joacim Johansson.

Samtliga investeringar som ännu inte påbörjats pausas med omedelbar verkan.

– Vi gör en del sparåtgärder och slutför bara det vi satt igång gällande investeringar. Villa Villekulla är en sådan som vi slutför. Vi ser också över alla övriga kostnader.

Har ni något nytt arbetsdatum för när ni kan öppna?

– Vi har en del olika scenarion internt, men inget som är bestämt. Skulle det ske förändringar snabbt, att vi exempelvis kan öppna Kristi himmelsfärd så gör vi det. Men det beror på tillåtelse. Så fort vi får kommer vi öppna. Nu måste vi balansera våra utgifter från nuvarande intäktsbortfall.

Ser ni någon fara för att hela säsongen är hotad?

– Jag gör inte det. Jag är optimist och tror att vi fixar det. Tids nog får vi öppna och vi har med i våra beräkningar att det här kommer påverka gästantalet, då en del gäster är oroliga. Men på sikt kan vi få en fördel av det. Man kanske väljer att semestra på hemmaplan och ställer upp för landet. Så i gengäld kanske vi kan hämta hem det på sikt.

En månad kan göra 20 miljoner

Det är fler internationella gäster som avbokat än nationella, säger marknads- och försäljningschefen Lena Möller.

– Den utländska marknaden är mer osäker och det ser vi när vi tittar på antalet avbokningar. 

Har ni någon beräkning på vad ni förlorar i intäkter om ni behöver öppna 15 juni?

– I runda slängar, om vi öppnar en månad senare, snackar vi 20 miljoner kronor i tapp. Det är avsevärda summor. Vi lever likviditetsmässigt på det vi tjänade ifjol och inledningen är redan röda siffror, eftersom vi tar av det vi bunkrat upp med. Effekten blir dubbel när vi inte får in den försäljning som är beräknad för att täcka driftskostnaderna. För oss är det här helt nödvändiga åtgärder att göra. 

Hur känns det rent emotionellt?

– Det är inget kul, det är tungt. För egen del är det inte första gången och jag har gjutit lite mod i organisationen. Det kunde hända i fjällvärden att det var plusgrader i december månad och då var det kört. Då var det det och nu är det ett virus. Det är en situation man inte kan påverka, säger Joacim Johansson.

"Förbereder oss fullt ut"

Lena Möller säger att personalen har tagit emot beskeden på ett bra sätt.

– De har full förståelse och är beredda att rycka in med kort varsel. För många var det ingen var överraskning, men klart att ett antal är oroliga.

Samarbetspartners till både ALV och Näs har informerats om läget. 

– Vi förbereder oss fullt ut för en säsongsöppning och gör allt vi kan. Men bedömningen av företagsledningen är att 15 maj inte kommer gå.

Bokade evenemang på Näs under våren kommer att flyttas till senare datum. Gäster som bokat boende och biljetter på ALV kommer att bli återbetalda. 

– Vi kommer också ge dem en chans att boka i augusti- och septemberhelgerna, som en extra gest. Vi ska försöka vara generösa i det, säger Möller.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: